Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2010
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Uttalande för anständiga muslimer?

Vad krävs av en civiliserad muslim egentligen? Sam Harris har apropå moskébygget vid Ground Zero satt ihop ett förslag på uttalande han tycker alla anständiga anhängare av Islam borde skriva under på.

Like all decent people, I am horrified by much that goes on in the name of ‘Islam,’ and I consider it a duty of all moderate Muslims to recognize that many of the doctrines espoused in the Qur’an and hadith present some unique liabilities at this moment in history. Our traditional ideas about martyrdom, jihad, blasphemy, apostasy, and the status of women must be abandoned, as they are proving disastrous in the 21st century. Many of Islam’s critics have fully justified concerns about the state of discourse in parts of the Muslim world–where it is a tissue of conspiracy theories, genocidal ravings regarding the Jews, and the most abject, triumphalist fantasies about conquering the world for the glory of Allah. While the scriptures of Judaism and Christianity also contain terrible passages, it has been many centuries since they truly informed the mainstream faith. Hence, we do not tend to see vast numbers of Jews and Christians calling for the murder of apostates today. This is not true of Islam, and there is simply no honest way of denying this shocking disparity. We are members of a faith community that appears more concerned about harmless cartoons than about the daily atrocities committed in its name–and no one suffers from this stupidity and barbarism more than our fellow Muslims. Islam must grow up. And Muslim moderates like ourselves must be the first to defend the rights of novelists, cartoonists, and public intellectuals to criticize all religious faiths, including our own.

Vad tycker ni? Skulle det inte vara betryggande om diverse företrädare för världens näst största religion skrev under på detta? Eller lägger Sam Harris sig i andra människors tro för mycket?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Björn Nilsson
Tid: 26 August 2010, 10:06

Nej, jag förstår inte hur det kan vara “betryggande”. Däremot känns det som hyckleri vilket förmodligen många i “målgruppen” kan tala om. Hur man kan minska motsättningarna i dagens värld genom hyckleri har jag svårt att inse.

Är det för övrigt inte ett kulturcentrum som diskuteras, inte en moské?

Pingback från Rätten att få vara tyst | Asebeia
Tid: 26 August 2010, 14:42

[…] http://blog.lindenfors.se/index.php/2010/08/26/uttalande-for-anstandiga-muslimer/ This entry was posted in Islam, Rättigheter & friheter. Bookmark the permalink. ← Utan skuld för något ont. Till ära för allt gott. […]

Kommentar från Tommy
Tid: 26 August 2010, 16:52

Absolut, det vore väldigt betryggande. Jag må ha åsikten att världen vore bättre utan religioner över huvud taget men den världen lär jag få vänta på. Under tiden ser jag det som önskvärt att religiösa doktriner anpassas till dagens samhälle. Att det skulle handla om hyckleri har jag svårt att se.

Pingback från | Den omtänksamme ateisten
Tid: 26 August 2010, 18:38

[…] Lindenfors blogg hittade jag en artikel skriven av Sam Harris där han konstruerar ett budskap till muslimer och icke […]

Skriv en kommentar