Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Hur antroposoferna handskas med oliktänkande – del 2

Som jag skrivit om tidigare har antroposoferna en fanatisk anhängare – Sune Nordwall – som i deras namn förföljer oliktänkande runt nätet. Någon som drabbats hårt är bloggaren Zooey, eller Alicia Hamberg som hon egentligen heter. Ni kan läsa hennes berättelse här. Zooey har efter bloggningen undrat på sin egen blogg varför inte Sune Nordwall replikerat.

Nu har repliken kommit. Men inte öppet, i exempelvis en kommentar till bloggpostningen. Tvärtom. Han har istället skickat ett privat mail till mig där han gör insinuationer om Zooeys mentala hälsa. Av alla sätt att svara har Sune Nordwall valt det mest osmakliga och det minst sakliga. Han gör inte ens ett försök att svara på kritiken utan riktar helt in sig på Zooeys person. I och med detta bekräftar han också allt som Zooey skrivit om honom.

Det är förstås obehagligt att vara förföljd av en fanatiker på det sätt som Zooey får utstå. Det är inte fråga om hot och fara, utan bara att ständigt i alla sammanhang bli ifrågasätt som person när allt Zooey försöker göra är att väcka debatt om Waldorfpedagogiken och vad den pedagogiken kan ha för effekter på barn.

Här skulle man kunna förvänta sig att Waldorfskolefederationen skulle ta avstånd ifrån Sune Nordwall. Att det skulle säga “Stopp! Det räcker nu. Vår pedagogik är inte omtyckt av alla, det vet vi, men någon personförföljelse vill vi inte veta av.” Men icke. Istället visar det sig att Sune Nordwall utför uppdraget att “bevaka internetdebatten” på uppdrag av federationen.

Zooey har några frågor will Waldorfskolefederationen apropå detta. Rimliga frågo som väl borde att vara lätta att besvara?

– Varför presenterar inte waldorfskolefederationen Sune Nordwall och hans arbetsuppgifter på federationens hemsida?

– Varför ser inte waldorfskolefederationen till att alla de identiteter Sune Nordwall använder på internet blir kända, gärna genom publicering på federationens hemsida? [Här får ni en kort lista: TheBee, Excalibor, Rosie, Eva52, Tizian, Mycroft, Fred, etc] Det är av vikt för andra, som råkar hamna i diskussion med Nordwall, att veta vem han är och vilken organisation han arbetar för. Det är också viktigt att informationen finns öppet att tillgå så att dagstidningar, forum och andra internetaktörer direkt kan få reda på vem det är som anmäler och försöker stoppa kritiska bidrag. Att personen arbetar för waldorfskolefederationen borde, förhoppningsvis, vara en ögonöppnare.

– Nordwall hävdar själv att han anställts ‘på eget initiativ’ och att hans arbete finansieras huvudsakligen av externa medel. Visste ni inte vem han var, och i så fall, tog ni inte reda på det och på vad han har gjort, när han kom med sitt egna initiativ till er? (Givetvis visste ni.) Vem betalar? Det är ju en synnerligen relevant fråga. För det är oerhört suspekt om skolpengen indirekt går till att finansiera lönen för en person som förföljer och smutskastar waldorfkritiker, i många fall före detta elever och föräldrar.

– Varför lät ni inte mötesprotokollen ligga kvar på hemsidan efter att de ‘upptäckts’? Förstod ni i själva verket att det för utomstående betraktare ter sig som högst komprometterande att ni anställt Nordwall?

Visst är det väl högst relevanta frågor Zooey ställer? Men när kommer svaren?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 7 September 2010, 10:00

Jag måste säga att jag är ganska skakad. Att en qvasivetenskaplig åsiktsriktning använder sig av sådant svartmåleri för att själv framstå i bättre dager, är inte bara ohederligt och snuskigt, det är förmodligen på gränsen till kriminellt. Att de förtfarande har tillstånd att öppna skolor är ett observandum. och kardinalfel hos Skolverket. Samma sak med Livets Ord, Scientologer och annat motsvarande pack. Vilken skamfläck…

Pingback från dagens ros « zooey
Tid: 7 September 2010, 12:44

[…] tags: waldorffederationen by zooey Dagens ståtligaste ros* går till Patrik Lindenfors som i en uppföljningspost uppmärksammar situationen med Sune Nordwall (The Bee, med flera alias) och […]

Kommentar från ann
Tid: 8 September 2010, 9:49

Mig förvånar det inte ett dugg! Efter avslöjandena häromåret om i vilken utsträckning kommunerna använder sig av scientologernas frontorganisationer utan att ha en susning om vad de stödjer, så kan man förvänta sig vad som helst. För alla de här organisationerna är ju A och O att infiltrera systemet och det tycks de lyckas ganska väl med.

Pingback från det goda ryktet « zooey
Tid: 29 October 2010, 22:24

[…] mig katten fullständigt oacceptabelt; i art likt, men till graden värre, än det Nordwall senare skrev till Patrik Lindenfors om mig. Då kan man just tänka hur ‘skvallret’ om Blomqvist sett ut […]

Skriv en kommentar