Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Frige Sakineh Mohammadi Ashtiani nu!

Från Dagens Nyheter:

Iranska Sakineh, som dömts till döden för påstådd otrohet, ska nu straffas med 99 piskrapp. Detta efter att hon misstagits för en annan kvinna – som fotograferats utan slöja för brittiska tidningen The Times.

Iransk lagutövning går från klarhet till klarhet. Nu ska man först piska någon som sedan ska stenas. Allt för att en annan kvinna visat ansiktet på foto? Ska man inte sätta törnekrona på Sakineh också? Och två sina händer förstås.

Ett bibelord kan vara på sin plats. (Några Jesusord som nästan garanterat aldrig sagts av Jesus. Det gäller Johannesevangeliet 7:53 – 8:11 som saknas från i princip alla ursprungliga versioner av evangeliet och vars inklusion i Bibeln kan spåras till någon gång på 400-talet. Läs mer på Catholic Encyclopedia. Men vare sig Jesus sa nedanstående eller inte, vare sig det någonsin funnits en historisk Jesus eller inte, så applicerar den här passagen väl på fallet Sakineh.)

53[Alla gick hem, var och en till sitt,8 1men Jesus gick till Olivberget. 2Tidigt på morgonen var han tillbaka i templet. Allt folket samlades kring honom, och han satte sig ner och undervisade. 3De skriftlärda och fariseerna kom då dit med en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott. De ställde henne framför honom 4och sade: “Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. 5I lagen föreskriver Mose att sådana kvinnor skall stenas. Vad säger du?” 6Detta sade de för att sätta honom på prov och få något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och ritade på marken med fingret. 7När de envisades med sin fråga såg han upp och sade: “Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne.” 8Och han böjde sig ner igen och ritade på marken. 9När de hörde hans svar gick de därifrån en efter en, de äldste först, och han blev ensam kvar med kvinnan framför sig. 10Jesus såg upp och sade till henne: “Kvinna, vart tog de vägen? Var det ingen som dömde dig?” 11Hon svarade: “Nej, herre.” Jesus sade: “Inte heller jag dömer dig. Gå nu, och synda inte mer.”]

Borde det iranska prästerskapet läsa lite mer Jesus? Nja. Jag tror en rejäl kurs i moralfilosofi skulle vara bättre. Varför inte på Stockholms universitet? Med lite tur får man Torbjörn Tännsjö som föreläsare. Jesus missade ju en hel del i sin etiska undervisning. Slaveri till exempel.

Läs mer om fallet Sakineh hos the Guardian. Vill du protestera mot avrättningen så kan du  exempel skriva på en protestlista hos http://freesakineh.org. I skrivande stund har de över 295 000 underskrifter. Senaste nytt från den hemsidan är att Sakineh i fredags utsattes för en skenavrättning.

Här är förresten ett riktigt smaklöst reportage om frågan från BBC. Moralisk relativism? You bet…

Bookmark and Share

Skriv en kommentar