Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Ett skyddshelgon för homosexuella

Idag ska påven göra kardinal John Henry Newman (bilden till höger) ett helgon. Men det finns detaljer i Newmans liv som Vatikanen desperat försöker tysta ner. Newman levde nämligen i ett trettio år långt förhållande med en annan man, en präst vid namn fader Ambrose St John (bilden här nedanför). Deras förhållande var fyllt av kärlek och ömhet (men förmodligen inte sex – de hade ju avlagt kyskhetslöfte och det finns ingenting som talar för att de bröt det).

Newman skrev mycket i sin dagbok om kärleken till St. John: “From the first he loved me with an intensity of love, which was unaccountable.”  “As far as this world was concerned, I was his first and last.” När St. John dog skrev han “This is the greatest affliction I have had in my life….he was my earthly light.” Han var även tydlig med sin sista önskan: “I wish, with all my heart, to be buried in Father Ambrose St John’s grave – and I give this as my last, my imperative will.” När Newman dog uppfylldes hans sista vilja och han begravdes brevid St. John.

En gripande vacker kärlekshistoria, med inslag av svärta, som sig bör i bra kärlekshistorier, då båda valde kallet framför kärleken. Här kunde det ha slutat med ett “och så vilade de brevid varandra till tidens slut”, om nu inte Katolska kyrkan tyckt det varit lämpligt att göra Newman till helgon. Newmans kärlek till en man passar ju inte riktigt in mallen för hur ett helgon ska vara.

En viktig åtgärd var därför att gräva upp Newmans skelett – helt mot hans egen sista vilja – för att göra det till reliker. Homofobisk gravskändning! Och jo, det är sant, man gräver fortfarande upp skelett till reliker inom Katolska kyrkan. Problemet var bara att man inte hittade något skelett när man öppnade graven, både Newmans och St. Johns kroppar hade förmultnat helt och hållet. Vatikanens hjärtlösa planer omkullkastades av naturens krafter.

Newman var medveten om att hans plan att ligga brevid St. John i graven inte skulle vara poplär i Vatikanen, så han var mycket noggrann med att det var det han ville. Han “konfirmerade”, “insisterade” och “befallde” att så skulle ske, Detta enligt historikern Alan Bray: “Ingenting kunde vara klarare. Newman insisterade absolut på att bli begravd för alltid brevid den man med vilken han delade sitt liv, sitt hem och sin kärlek.” Alan Bray sammanfattar situationen så här:

The Pope’s spin doctors have gone out of their way to rubbish claims that Newman was gay. He was a cardinal and deeply devout, they say; claiming that such a person would never have a gay relationship. This is nonsense. Thousands of Catholic priests, and even some bishops and cardinals, are gay and have active same-sex relationships.

The Catholic hierarchy denies Newman’s homosexuality in the same way that it denies the existence of thousands of gay clerics and in the same way that it has lied about sex abusing priests and has covered up their crimes against children.

The Vatican is well known for lying and suppressing the truth. It lied, for example, in its anti-safe sex propaganda which claimed that condoms have tiny holes through which the HIV virus can pass.

The lies and denials about Newman should be treated with the same contempt.

Om man nu vill göra Newman till ett helgon skulle det vara mer rakryggat att se till hans liv och exempel. Trots sin kärlek till en man levde han en katolsk kardinals liv, med alla de krav, påbud och förbud inom privatlivets sfär som det innebär. Han är ju faktiskt ett bra exempel på någon som tog konsekvenserna av sin tro och avstod de delar av livet som många av oss andra finner njutbarast: familjen. Han var kardinal och djupt troende. Men han älskade också en man, djupt och innerligt.

Man borde gjort Newman till alla homosexuellas skyddshelgon.

Så blir det förstås inte, därtill är Katolska kyrkan fortfarande för konservativ, för homofob, för feg. Men Newman har blivit något av en ikon för homosexuella katoliker. Frågan är väl bara om Sveriges nya katolska teologiska högskola, Newmaninstitutet, var medvetna hans status som bögikon när man döpte institutet efter honom?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Gunilla
Tid: 2 June 2011, 12:45

Kände inte till kardinal Newman!
Jätteintressant!
Ja, det hade varit fint om katolska kyrkan gjorde honom till “de homosexuellas skyddshelgon”!!!

Skriv en kommentar