Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Priset för friheten

Carl Rudbeck skriver läsvärt om vad ett sekulärt samhälle innebär i Sydsvenskan.

Den sekulära demokratin måste vara överordnad religionen. När de råkar i konflikt med varandra är det religionen som måste ge vika. I det långa loppet kommer också de troende att tjäna på en sådan ordning.

Det finns nämligen plats för alla, också för fredliga fundamentalister, i dagens västerland som här skiljer sig från alla genom historien kända samhällen. Visserligen innebär det att fromma i flera religioner då och då kommer att känna sig förorättade men det är frihetens pris. Den yttrandefrihet som vi efter många hundra års stridigheter har lyckats vinna är inte till för att säga det som alla vet och kan hålla med om utan för att utmana och ibland faktiskt också såra oliktänkande.

Ateister, agnostiker, kristna och muslimer måste lära sig att rätten att dyrka vilken gud som helst innebär meningsmotsättningar. Och meningsmotsättningar är demokratins livsluft.

Läs hela artikeln här.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar