Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Ateister vet mest om religion

Ofta när jag diskuterar religion med mina medmänniskor blir jag förvånad över religiösas relativa okunskap om ämnet. Jag har hela tiden trott att det här berodde på någon sorts konfirmeringsbias, dvs att varje observation jag gjort som stödde min fördom räknades fördomen till godo medan varje observation jag gjort som stred mot min fördom ignorerades. Hjärnor gör så. Alla hjärnor. Så även min.

Döm därför om min förvåning när jag fann att “The Pew Forum” gjort en undersökning som bekräftar min uppfattning. De använde ett batteri om 32 frågor om religion av varierande svårighetsgrad och lät så människor med olika livsåskådning svara på dessa. Flest antal rätta svar fick i genomsnitt … ateister/agnostiker!

Svarsprocenten på specifika frågor förvånar. Osannolikt nog så vet inte 40% av katolikerna (i USA) att brödet och vinet de tuggar i sig under mässan inte bara symboliserar Jesusu kött och blod, utan enligt deras kyrka faktiskt blir till Jesus kött och blod. 53 % av protestanterna vet inte att Martin Luther startade den protestantiska reformationen.

I övrigt så vet inte 47% av amerikanerna att Dalai Lama är buddhist, och bara 38 % kan identifiera Vishnu och Shiva som hinduiska gudar. 55 % vet att den gyllene regeln inte är ett av de tio budorden och 54 % att koranen är muslimernas heliga bok. Antal rätta svar om religion var starkt korrelerat med antal rätta svar på kontrollfrågor som testade allmänbildning.

Den här undersökningen förklarar många saker man kunnat fundera över. Varför minskar egentligen religiositeten i världen? För att världens utbildningsnivå blir högre och högre. Varför är västländer mindre religiösa än resten av världen? På grund av vår högre utbildningsnivå. Varför är USA så religiöst? För att deras allmänna skolsystem håller så låg standard (49 % av amerikaner vet inte hur lång tid det tar för jorden att göra ett varv runt solen).

Så varför är religiösa företrädare (som faktiskt kan sin religion) så angelägna om att ha separata skolor för barn till föräldrar som tillhör religionen? Här får ni fylla i svaret själva…

Bookmark and Share

Skriv en kommentar