Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Claphaminstitutet: sekularisering leder till sinnessjukdom

De knivskarpa hjärnorna på Claphaminstitutet har formulerat en insändare för att protestera mot att religionsundervisningen i skolan enligt den nya läroplanen ska vara neutral.

Det är […] olyckligt att skolverkets förslag till ny kursplan för religionsundervisning i grundskolan nedtonar kristendomens betydelse. Följden blir att det finns en risk att kristendomen förlorar sin särställning, och att den uppväxande generationen förlorar sina möjligheter att skapa sig en kristet religiös identitet.

Jo, det är nog en riktig iakttagelse. Förutom att den uppväxande generationen inte förlorar “sina möjligheter att skapa sig en kristet religiös identitet.” De får bara en bättre möjlighet att göra ett informerat beslut.

Vad tror egentligen Claphaminstitutet kommer att hända med alla dessa stackars barn som inte får gedigen kristen indoktrinering? Det är inga ljusa framtidsutsikter direkt – och de har till och med rotat rätt på en gammal psykiatiker för att backa upp sin ståndpunkt.

Viktor Frankl (1905-1997), professor i psykiatri och neurologi i Wien, menar att en individ som inte kan skapa sig en existentiell identitet hamnar i ett existentiellt vakuum, ett ångestladdat tillstånd av meningslöshet och tomhet.

Huvaligen. Och existentiell identitet är uppenbarligen lika med kristendom, det behöver inte ens förklaras. Vad leder den här kristendomsbristen då till?

Även i dag är psykisk ohälsa bland ungdomar mycket vanlig, till en del sannolikt beroende på existentiell ångest. Vem hjälper våra ungdomar att finna sig en religiös identitet som motvikt mot existentiell ångest? För sekulariserade föräldrar är det inte längre självklart att ge sina barn en kristen fostran.

Orsakssambandet är glasklart: Sekularisering -> existentiell ångest -> psykisk ohälsa. Vem kan argumentera mot sådan briljant slutledningskonst? Så kristna era barn nu! Annars blir det psykisk ohälsa i framtiden. Passar vi oss inte riktigt noga kanske de börjar tro på talande ormar, flygande profeter i eldvagnar, skuld som ärvs över generationer och människoliknande varelser från gudavärlden som måste dö en någorlunda plågsam död för att öppna dörren till himmelriket?

Vanföreställningar, är visst den kliniska termen.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Erik Svensson, Göteborg
Tid: 4 October 2010, 15:19

Länken går en korkad Clapham-artikel, men inte till den du citerar och bemöter.

Kommentar från Erik Svensson, Göteborg
Tid: 4 October 2010, 15:19

Eller nu verkar den göra det.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 4 October 2010, 15:21

Jo, jag har fixat till det.

Skriv en kommentar