Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Neo-druidism godkänd som religion i Storbritannien

En ny religion har blivit godkänd i Storbritannien. Det innebär att de blir skattebefriade. DN skriver så här:

Det är Charity Commission for England och Wales som fattat beslutet. Kommissionen anser att druidernas religion innehåller en tillräcklig tro på en högre makt eller en annan enhet som utgör en religion i syfte att vara välgörande, skriver kommissionen i sitt beslut.

En “tillräcklig tro på högre makt”, vad innebär det? Hur mäter man det? Varför ska det vara ett kriterium för skattebefrielse? Vilken sorts “högre makt” är det som avses? Frågorna hopar sig.

Om ni undrar varför jag skriver (neo)druidism så är det för att undvika sammanblandning med den keltiska druidismen i antikens Gallien, den som romarna försökte utrota. Så här skriver exempelvis British Museum:

Modern Druids have no direct connection to the Druids of the Iron Age. Many of our popular ideas about the Druids are based on the misunderstandings and misconceptions of scholars 200 years ago. These ideas have been superseded by later study and discoveries.

Läs mer i DN eller hos CNN.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar