Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Smaklös artikel av Claphaminstitutet

Claphaminstitutets företrädare går från oklarhet till direkt grumlighet. I en debattartikel i Västerbottenskuriren påstår de nu att anledningen att de flesta av oss tycker att krigsbrott är handlingar som är onda och icke önskvärda är att Gud planterat förnuft i våra inre.

Kristendomen har alltid gått hand i hand med en naturrättslig syn, vilket enligt kristna filosofer är en följd av att människan är skapad av Gud. Därigenom är en gnista av Guds förnuft nedlagda i oss, och vårt upplysta samvete kan i någon mån hjälpa oss att avgöra vad som är gott och ont.

Jaså? Det skulle inte kunna vara så att synen på krigsbrott ändrats historiskt från att vara sedda som något som ingick i själva krigföringen till att vara något som världssamfundet tillsammans nu kommit överrens om inte är acceptabelt? Om man läser gamla texter – Humanistbloggen kan rekommendera Gamla Testamentet som läsning till Claphamförfattarna – så är utrotningskrig och övervåld mot kvinnor och barn både vanligt och något sanktionerat av Gud. Jämför denna omänskliga syn på etik med ett helt igenom sekulärt och nutida dokument som Genèvekonventionen så faller idén om det gudagivna samvetet ihop som ett korthus.

Sen är det det här med Claphaminstitutets syn på straff. Får krigsförbrytarna inte tillräckligt hårda straff här på jorden så gör det inte så mycket – det här fixar den dömande och nu plötsligen inte alls förlåtande guden i livet efter detta.

När Karadzic närstående medbrottsling Slobodan Milosevic dog innan hans rättegång i Haag avslutats beklagade mer än en att han lyckats undkomma rättvisan. Men de riktade samtidigt ett hopp om en rättvisa som övergår den jordiska: “Nu står han inför en högre rätt.”

[…]

Ibland är brottet så svårt att full försoning inte känns tänkbar. Även i det fallet måste vi förlita oss till en högre domstol än den jordiska.

Tyvärr kan vi inte förlita oss på att en påhittad domare ska ställa allt tillrätta. Vi människor har eget ansvar. Vi tillsammans bestämmer etikens grund och måste döma de som är skyldiga till brott mot denna etik. Det går inte att smita undan detta ansvar och hoppas på det bästa. Så mycket är vi skyldiga offren.

Tack till Lars Nilsson för tips.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar