Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Svenska kyrkan lämnar sitt historiska arv bakom sig

Av någon arkaisk anledning har Sveriges riksdag fortfarande gudstjänst vid riksdagens högtidliga öppnande. Detta är något som borde passa Sverigedemokraterna som hand i handske eftersom det är en exkluderande ceremoni. En gudstjänst inkluderar ju inte människor utan tro – som ju ofta finner gudstjänster stötande – eller människor av annan tro – som även de skulle kunna känna sig obekväma med att bli välsignade av “fel” gud (även om “moderna” religiösa i sin desperation över det vikande intresset mest verkar strunta i frågan om exakt vilken gud det är som behöver blidkas och gärna låtsas vara överens).

Problemet för SD är dock att Svenska kyrkan fjärmat sig så mycket från den kristendom SD önskar sig tillbaks till att xenofobi inte längre ingår i konceptet. Biskop Eva Brunne talade därför inte något om att Jesus är den ENDA vägen till Gud (alla andra vilseledda hedningar ska brinna i evig tid, till exempel muslimerna), eller de judar Martin Luther oroade sig så mycket för i boken “Om judarna och deras lögner“.

Nej, nu är nya tider. Åt fanders med de historiska rötterna (de är bara viktiga i … eh … andra sammanhang). Ska Svenska kyrkan ha några betalande kunder kvar kan man inte hålla fast vid det gamla, utan måste modernisera sig. Ut med antisemitism och oetiska regelverk från bronsåldern. Ut med kvinnoförakt och husförhör. Ut med mirakeltro och “den enda sanningen”. In med etik för människors skull och tolerans.

Biskop Eva Brunne är inte dummare än att hon insåg sin unika marknadsföringsposition vid dagens gudstjänst. Fram så med en predikan som passar folket:

Vi som tror på människors värdighet och lika värde, oavsett vilket land vi är födda i, oavsett vilket kön eller vilken ålder vi har, oavsett hur vår sexuella orientering tar sig uttryck, vi tror och hoppas att ni har den fortsatta förmågan att säga: Jag vill tala med dig, och den fortsatta längtan att ställa frågan: Vad vill du att jag ska göra för dig? Och känna den stora glädjen i de förändringar som detta kan göra.

I går kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp.

Rakryggat av Brunne, får man ändå säga, att ta politisk ställning just i det här läget. Bra gjort! I den här frågan står Humanisterna och Svenska kyrkan på samma sida. Sverigedemokraterna känner förmodligen inte igen sin kyrka från det 50-tal de verkar vilja komma tillbaks till. Men vem gör egentligen det? Och Jimmie Åkesson som hade klätt sig fin i knätofs och allt.

Men strid mot främlingsfientlighet är inte bara Svenska kyrkans åtagande utan även Humanisternas. Vill du vara medlem i en organisation som faktiskt står för sina grundvärderingar? Vill du vara medlem i en organisation vars grundvärderingar av nödvändighet innebär ett starkt avståndstagande från all främlingsfientlighet och alla läror som går på tvärs mot de grundläggande mänskliga rättigheterna?

Gå i så fall med i Humanisterna. Du kan läsa det sekulära manifestet här för att se vad organisationen står för. Här kan du anmäla dig som medlem. Välkommen!

Du kan även läsa vad Christer Sturmark skriver om biskop Eva Brunne och SD idag på SVT Opinion.

Läs mer i DN1, DN2, SvD, Expressen1, Expressen2, Expressen3, Aftonbladet1, Aftonbladet2

Bookmark and Share

Skriv en kommentar