Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Rekursion

Föreningen Genesis är skapelsetrons företrädare i Sverige. Liksom i USA låtsas de ha vetenskapen på sin sida utan att förstå nästan någonting av vad vetenskapliga resultat har för konsekvenser för deras skapelsetro. Deras skrifter kan därmed bli lite lätt parodiska med alla sina självmotsägelser.

Jag brukar använda deras material i undervisningen ibland. Det är bra för studenter av evolutionsteorin på universitetsnivå att öva sig hitta luckorna i resonemangen. De flesta brukar bli förvånade över antalet direkta lögner i texterna. I vanliga diskussioner brukar man ju hålla sig till sanningen, och då blir problemet med konstiga påståenden att hitta felsluten. Icke så när det gäller kreationister. Där handlar det oftast om att hitta lögnerna.

Vill ni ha en light-version av det här så har ordföranden för föreningen, Anders Gärdeborn, skrivit en debattartikel i Dagen där han efterfrågar mer vetenskap i kyrkorna. Och varför inte? Men Gärdeborn menar inte riktigt samma sak med “vetenskap” som oss andra…

Kyrkan skulle kunna använda fysiken till att visa hur väl kalibrerade naturens konstanter är för möjliggöra intelligent liv. Inom astronomin kan man peka på att i bigbang-modellen, oavsett dess övriga meriter, så har tiden haft en början vilket är naturligt med en biblisk världsåskådning men svårsmält för många naturalistiska vetenskapsmän som då måste förklara hur allt startades en gång i tiden.

Kvantmekaniken har genom den så kallade obestämbarhetsprincipen öppnat dörrarna för en genuint fri vilja. Man kan använda geologin till att visa på de talrika spår som Bibelns syndaflod satt i jordskorpan. Paleontologin med sina fossillager ger tunga bevis för att växter och djur är skapade inom speciella grupper precis som Första Moseboken säger. Inom biologin kan man visa på att de evolutionistiska processerna slumpmässig variation och naturligt urval inte räcker för att förklara alla de livets funktioner vi finner inom biosfären. Genetiken visar att mycket av variationen hos djur och växter är förprogrammerad i DNA och inte ett resultat av evolutionära processer, vilket naturligt leder till frågan om vem som är den ursprunglige Programmeraren. Paleoantropologin visar att människan alltid varit människa trots att evolutionsbiologer letat efter länkar mellan oss och aporna i 150 år.

Inom kemin kan man visa att sannolikheten att den enklaste reproducerbara cellen bildats av sig själv är i stort sett obefintlig. Lingvistikens olika språkfamiljer kan härledas tillbaka till Babels torn. Informatiken visar att cellens sätt att behandla information är finurligare gjord än den mest sofistikerade dator. Man kan till och med använda matematiken till att visa att skillnaden mellan den mänskliga hjärnan och en dator är principiell och inte bara kvantitativ. De olika vetenskapsdisciplinerna bevisar naturligtvis inte Gud, men de ger tämligen exakt de resultat man kan förvänta sig utifrån Bibelns historiebeskrivning.

Finn (tvåhundrafemtio)fem fel.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar