Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Lars Vilks i Uppsala idag

Idag är det dags igen för Lars Vilks att belysa yttrandefrihetens konsekvenser på Uppsala universitet genom att visa videon “Allah ho Gaybar”. Videon innehåller bland annat bilder tagna av den Iranske aktivisten Sooreh Hera på två män som har sex iförda Muhammedmasker. Du kan se videon här (den innehåller vissa pornografiska inslag). Här finns mer info om dagens föreläsning. Det finns även en sida på Uppsala universitet med frågor och svar om föredraget, bland annat dessa:

  1. Varför bjöd ni ursprungligen in Lars Vilks?
    Vilks var inbjuden inom ramen för en föreläsningsserie kring frågor om konst och yttrandefrihetens gränser. Vilks är doktor i konstvetenskap, och de ansvarige för serien bedömde att han kunde vara intressant i sammanhanget, dels med tanke på hans teoretiska bakgrund och dels med tanke på hans verksamhet som provokativ konstnär. De ville ge studenterna möjlighet att utvärdera och ifrågasätta hans hållning och argument.
  2. Varför bjuder ni in honom på nytt?
    Den ursprungliga föreläsningen avbröts genom att några av åhörarna hoppade på Vilks. Att en föreläsning på ett universitet stoppas genom våld är en allvarlig sak, oavsett innehållet i de åsikter som framkallade dessa reaktioner. Det är oförenligt med de grundläggande värderingar demokratin vilar på. Det är för att hävda dessa värden vi bjuder in honom på nytt.
Bookmark and Share

Skriv en kommentar