Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Befria Svenska kyrkan!

Per Kristiansson, kyrkoherde i Källstorps församling och ledamot av domkapitlet i Lunds stift, argumenterar idag i en läsvärd artikel på DN Debatt för statskyrkans slutliga avskaffande.

1998 fattade riksdagen beslut om Lagen om Svenska kyrkan. I och med denna lag förändrades relationen till Svenska kyrkan, men statskyrkosystemet blev kvar. I denna lag bestäms både kyrkans teologiska hemvist (öppen folkkyrka och evangelisk-luthersk) som dess organisation (rikstäckande med samverkan mellan kyrkans ämbete och demokrati). I lagen bestäms även vad som är kyrkans grundläggande uppgift: att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Det paradoxala är att det är på Sveriges riksdags uppdrag som jag på söndagarna firar gudstjänst. Då kan man väl inte mena att statskyrkosystemet har upphört?
[…]
Antingen måste vi få en kyrka som helt är jämställd med de andra trossamfunden, eller så bevarar vi Lagen om Svenska kyrkan. Men då menar jag att alla riksdagsledamöter i alla fall en gång om året borde gå i en svenskkyrklig gudstjänst så att de har något hum om vad det handlar om.

Stefan Attefall, nu har du fyra år på dig att avsluta det arbete som bara blev halvfärdigt 1998. Jag är övertygad om att det är möjligt att skapa en mycket bred majoritet för detta i Sveriges riksdag. Sedan kan vi predikanter känna oss fria att predika såsom vårt samvete och anden driver oss och det är upp till var och en själv, även riksdagsledamöter, om de vill gå och fira gudstjänst eller inte.

Läs hela artikeln i DN.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar