Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Nu vill KD ta över hela skolan

Det är inte utan att man misstänkt att KD ligger bakom Björklunds överkörning av Skolverkets moderniserade kursplan för religionsundervisningen. Tidningen Dagen har i anknytning till den här debatten intervjuat Yvonne Andersson, kristdemokraternas talesperson i skolfrågor. Hon bekräftar att så är fallet.

Visst är det så. Men samtidigt menar jag att när många jobbar åt samma håll så blir det en stor genomslagskraft. Det här visar att man lyssnat på det stora arbete som gjordes i remissförfarandet.

Med detta första uppdrag avklarat tar KD nu sikte mot resten av skolan.

Man får inte vara nöjd och begränsas till att kristendomens särställning nämns i religionskunskapen. De kristna värderingarna ska genomsyra hela den svenska skolan.

Bevare oss väl. Räcker det inte med en felaktig historiesyn? Barnen måste få reda på varför vi egentligen firar jul! Julen koloniserades ursprungligen av kristendomen, så för att argumentet ska fungera krävs det att man lär barnen felaktigheter. Men vad hjälper historia oss att förstå varför människor firar jul? Historian förklarar inte ett dyft varför en normalfamilj idag egentligen firar ju vilket förmodligen har mer med tomten och familjegemenskap att göra. Så hela argumentet är idiotiskt, inifrån och ut.

Och de “kristna värderingar” Yvonne Andersson talar om – de som ska genomsyra undervisningen – vilka är det egentligen? Slaveri är enligt Bibeln ok, liksom barnmisshandel, men det är förbjudet med påbud om dödsstraff att arbeta på en söndag. Eller är det majoritetskristendomens “värderingar” som man vill framhålla: katolicismens? Vad du gör i din egen sängkammare, och med vem, är en viktigare fråga än att förhindra sjukdom, lidande och död? Eller är det vissa frikyrkors fördömande av homosexualitet och förnekande av vetenskapliga resultat som är de “kristna värderingarna”? Eller är det kanske Svenska kyrkans totalt sekulära version av “kristna värderingar” som är de som gäller? Säg de i så fall, att den gamla statskyrkans kristendom är den som KD anser är den riktiga och den som bör genomsyra skolan. Men kom inte dragande med ett odefinierbart begrepp som “de kristna värderingarna” och påstå att de är enhetliga.

Sätt Yvonne Andersson på skolbänken igen – i en riktig skola med den nutida förståelsen av kristendom, historia och etik. Finns det bättre exempel på behovet av en ny läroplan i religionsämnet än dessa okunniga skolpolitiska företrädare?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Ulf
Tid: 12 October 2010, 15:35

Right on Patrique. Det är bra. Dags att nagelfara vad “kristna värderingar” egentligen innebär. De har kommit undan lätt med att lägga beslag på typ allt som för stunden anses vara fint och riktigt .

Skriv en kommentar