Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Vems Gud är det egentligen som räddar gruvarbetarna?

Det verkar som om de instängda gruvarbetarna i Chile kommer att klara sig. Ett uppenbart marknadsföringstillfälle som inte får missas! I alla fall om man är kristen missionär; för dem är inget lidande för stort för att inte utnyttjas. Särskilt när det går bra kan man ju försöka påskina att ens Gud är den som fixat biffen. Om det nu bara inte var för att någon annan står precis bredvid och hävdade samma sak… The Guardian rapporterar:

While rescuers inch towards the trapped miners rival churches tussle over the miracle in the making. Evangelical, Adventist and Catholic clerics are vying to stamp their own particular faith on a surge in religious fervour as the drama nears a climax in Chile’s Atacama desert.

The three Christian denominations have each claimed credit for what they say is divine intervention in the survival – and expected imminent rescue – of the 33 men who have spent 67 days beneath the earth.

“God has spoken to me clearly and guided my hand each step of the rescue,” said Carlos Parra Diaz, a Seventh-day Adventist pastor at the San Jose mine. “He wanted the miners to be rescued and I am His instrument.”

Yards from where he spoke Caspar Quintana, the Catholic bishop of Copiapo, prepared an altar to celebrate an outdoor mass for a small congregation of miners’ relatives and phalanx of TV cameras. “God has heard our prayers,” said the bishop. “I have received comments of encouragement from all over the world. Let us give thanks.”

A litte bit further up the hill of Camp Hope, the improvised settlement of miners’ families, rescuers, government officials and media, an evengelical preacher, Javier Soto , wandered from family to family with a guitar and songs of praise. “He listens to the music,” said the pastor, gesturing to the azure sky.

Each church has reported a spike in religious faith in Chile and beyond, with candle-lit vigils and online communities following each step of preparations to extract the miners one by one in a capsule dubbed the phoenix.

Det finns bara ett sätt att avgöra det här. Stäng av borren och låt de tre kombattanterna var och en åkalla sin egen speciella form av magi för att rädda de instängda. Uppenbarligen räcker vetenskap och ingenjörskonst inte till. Låt Gud göra det.

Via Pharungula som också funderar över varför missionärer aldrig är lika snara att hålla sin Gud ansvarig för dödsfall? Han har väl ändå hela världen i Sin hand?

Läs mer i DN, SvD, Expressen, Aftonbladet

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Rickard
Tid: 13 October 2010, 19:35

Den stora frågan är varför dessa fantastiska gudar inte bara lät bli att låta gruvan rasa i all sin allsmäktighet?

Skriv en kommentar