Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Björklunds omarbetning av kursplanen i religionskunskap rimmar illa med kravet på att skolans undervisning ska vara icke-konfessionell

Jonas Svensson, docent i religionsvetenskap vid Linnéuniversitetet, har granskat formuleringarna i den omarbetade versionen av läroplanen för religionskunskap för att se vad som egentligen förändrats. Han förskräcks över det han läser.

I fall efter fall där kristendomen i förslaget ingick i uppräkningar tillsammans med andra religioner har samma förändring gjorts. Det är inte en förändring i sak. Skolverkets förslag säger inget om fördelningen i undervisningstid mellan de olika religionerna, och – märk väl – det gör inte heller Björklunds omformulering. Vad den senare implicit säger är däremot att kristendomen inte ska jämföras med andra religioner, att den till sin natur är annorlunda. Vi har alltså fått en läroplan som tydligt markerar [kristendomens] särart i förhållande till andra religioner. En sådan värdering bygger inte på vetenskap och beprövad erfarenhet utan är ett i grunden religiöst ställningstagande. Detta rimmar mycket illa med kravet på att skolans undervisning ska vara icke-konfessionell.

Läs hela debattartikeln hos Svenska Dagbladet.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar