Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Om icke-tro

Det verkar vara svårt det där med att förstå den ateistiska ståndpunkten. Vad är det egentligen för skillnad på “jag saknar tro på gudar” och “jag tror inte på gudar”?

Jämför de här två meningarna så kanske det klarnar: “jag saknar tro på Fblrg” och “jag tror inte på Fblrg”. Eftersom jag inte berättat vad en Fblrg är för något så kan du inte ha en åsikt om det finns eller inte. Du saknar helt enkelt en tro på Fblrg; det första utlåtandet gäller. Om jag nu berättar att en Fblrg är en rosa enhörning så kan du applicera den andra satsen. Du vet nu vad du förnekar; den andra satsen gäller.

Att sakna tro på en gud är att vara ateist i den svaga betydelsen av begreppet.
Att tro att en specifik gud inte existerar är att vara ateist i den starka betydelsen av begreppet.

Alla människor är svaga ateister gentemot nästan alla mänsklighetens namngivna gudar. Det har funnits så många att det helt enkelt inte går att känna till dem alla. Vi saknar en tro på dem. Förnekar man istället ett speciellt gudsbegrepp, t.ex. den kristne guden, är man istället stark ateist i förhållande till denna gud. Är man kristen och har läst koranen är man stark ateist i förhållande till Allah.
(Tror du att det är samma gudar så har du inte studerat de respektive gudsbegreppen tillräckligt noga – Allah är verkligen ingen treenighet och har aldrig återfötts som sann människa, sann Gud).

Här en liten video på ämnet. Jag har helt ruttnat på att försöka förklara det här för diverse kommentatorer på bloggen och hoppas att en video är mer lättförståelig.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar