Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Feltolkning

Av säkra källor har jag fått veta att Magnus Hagevi är varmt troende kristen, vilket en snabb googling verkar bekräfta. Inget fel i det, förstås. Hagevi drev en gång i tiden bloggen “Gärningsmannen” som hade som självpåtagen uppgift att “granska den politiska ateismen” (vad är det?). Inget fel i det heller, förstås. Bloggen har numera allt sitt innehåll raderat, men den som vill kan gå in och titta på på cachade sidor här. “Gärningsmannen” var en sorts motsvarighet till Humanistbloggen, men från den “andra sidan” (så att säga). Allt det här är oproblematiskt

Intressant blir den här informationen bara i relation till Hagevis Brännpunktsartikel i SvD: Religionskritiker ofta främlingsfientliga. Där försöker Hagevi smutsa ner Humanisterna med rasiststämpeln utifrån en undersökning han utfört för att titta på “religionskritik bland svenska folket”. Han har alltså inte studerat Humanisterna, Humanisternas medlemmar, eller ens människor som säger sig sympatisera med Humanisterna.

Trots detta är det Humanisterna han kritiserar: “I den allmänna debatten har förbundet Humanisterna relaterats till fenomenet religionskritik och främlingsfientlighet. […] I samband med den kampanj som förbundet Humanisterna lanserade 2009 – ”Gud finns nog inte” – kom kritik för att budskapet skulle kunna ge bränsle åt främlingsfientliga föreställningar (se t ex SvD 29/6 2009). Företrädare för förbundet Humanisterna bedyrade motsatsen och ställde sig frågande till sådana beskyllningar (se t ex SvD 2/7 2009). Ett resultat i den nu presenterade studien är att xenofobisk religionskritik har en stor plats i den svenska befolkningen.

Magnus Hagevi har en agenda. Det är ok. Han drar sig inte för att misstolka forskningsresultat för att misskreditera sina meningsmotståndare. Det är inte ok. Det är tvärtom riktigt, riktigt oetiskt. Det förvånar förstås inte oss som betraktar religion från utsidan – det är precis den här typen av oetiska ageranden, där man låter ändamålen helga medlen, som stark religiös övertygelse kan leda till, det har vi sagt hela tiden.

Men vad tycker Hagevis trosfränder? Är det här verkligen ett ok sätt att bedriva debatt på?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Margalit
Tid: 28 October 2010, 16:41

Ojsan, här är man värre än jag, och då tror jag ändå på Gud. Jisses (((ASG

Skriv en kommentar