Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Tolkningar utan grund

Här presenteras ett forskningsprojekt: Religionskritiker ofta främlingsfientliga av Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet i Växjö. I ingressen kan man läsa följande: “Nu visar vetenskapliga studier att det bland svenska folket finns en koppling mellan och negativa attityder till islam och främlingsfientlighet.” No shit, Sherlock. Menar du att människor som inte gillar främlingar gillar inte heller egenskaperna hos dessa främlingar?

Med den ansatsen är det på något sätt givet att det är Humanisterna som är målet för tolkningen av forskningsresultaten. Och visst försöker Hagevi göra den kopplingen. Inte särskilt subtilt heller, så här börjar artikeln:

I den allmänna debatten har förbundet Humanisterna relaterats till fenomenet religionskritik och främlingsfientlighet. På Svenska Dagbladets Brännpunkt (23/10) har Malin Jonason – som hoppat av från förbundet Humanisterna – jämfört förbundets religionskritik med främlingsfientlighet och intolerans. På DN debatt (11/9) har etikforskaren Elisabeth Gerle länkat förbundet Humanisternas och Sverigedemokraternas renhetsideal om ett enhetssamhälle till varandra.

Malins avhopp har varit en intressant resa och den debatten är långt ifrån avklarad, men att referera till Gerles bok, som inte ens Svenska kyrkans egen recensent tycker håller måttet? Redan här är det uppenbart att Hagevi vill påstå mer än vad hans forskningsresultat medger.

Om Hagevi vill kunna påstå att det finns en koppling mellan Humanisterna och främlingsfientlighet måste han förstås intervjua ett antal Humanister. Men det har han inte gjort. Han har istället intervjuat ett stort antal människor i största allmänhet. Hos den allmänna populationen har han lyckats hitta en koppling mellan religionskritik och främlingsfientlighet. Men han har utifrån detta ingen aning om hur det ser ut hos Humanisterna, den undersökningen återstår att göra.

Det här är en gravt oärlig presentation av i och för sig intressanta forskningsresultat. Humanisterna är uppenbarligen lovligt byte. Men just nu staplas lågvattenmärkena på varandra.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Benjamin
Tid: 28 October 2010, 10:46

Artikel är en riktig “plimsollare”. Att Magnus Hagevi på alla sätt försöker göra en allmän koppling mellan religionskritik och främlingsfientlighet framstår för mig som väldigt oseriöst. Mina forskningsresultat (sökte på google) visar att den här typen av uttalanden är assicierat med försök att få ökat forskningsanslag.

Kommentar från Magnus T
Tid: 28 October 2010, 10:52

Jag tycker det vore klädsamt om Hagelin öppet berättade att han är djupt troende kristen. Som religiös forskare går det ju inte komma ifrån att man har en förutfattad åsikt om vem som har rätt och fel här i världen. (Hur man då överhuvudtaget kan ägna sig åt forskning blir nästa fråga.)

Kristna forskare skulle nog tjäna på att inte dölja sin agenda. Ungefär som att börsmäklare alltid avslöjar om de äger aktier i företaget de ger rådgivning om. Men det kanske inte ingår i kristen etik.

Rent forskningsmässigt har mätvärdena säkert god kvalitet. Men, som Patrik säger, Hagelins tolkning av mätvärdena är förbluffande. Att Hagelin stänker rasism på just Humanisterna när han inte forskat på Humanisterna. Riktigt fult. Och det verkar inte finnas något om kausalitet i hans slutsats. Då kan jag härmed presentera en egen djupgående forskning: “Hagelin äter ofta bröd till frukost, i likhet med merparten nazister!”

Har de kristna inte något bättre att syssla med än att kasta bajs på Humanisterna? Humanisterna är åtminstone 100% ärliga med sin agenda.

Kommentar från Carl S
Tid: 28 October 2010, 11:48

Att hitta en korrelation mellan två iaktagelser är inte samma sak som att det finns kausalitet mellan dem. Man kan inte dra slutsatsen att bara för att någon inte gillar islamism eller dogmatisk religion så är man främlingsfientlig! Att försöka jämställa religionskritik med främlingsfientlighet är oärligt och en attack på värderingar om ett jämlikt samhälle anser jag!

Kommentar från Robban
Tid: 28 October 2010, 12:57

Hagevi är en religiös ulv i labbrock.. dvs. han är en djupt troende ”kristen forskare” (vilket i sig är en motsägelse av episka mått) , man borde nog ifrågasätta hans personliga agenda i detta fall och helt bortse från ev. “forskning”. Att han försöker likställa folks åsikter om att t.ex. världen skulle vara mycket bättre utan religiöst flum med rasism, är bara ännu ett pinsamt försök från religiösa fanatiker att svartmåla de som inte delar deras trångsynthet.

Kommentar från Anders B
Tid: 28 October 2010, 15:38

Faktum är att jag fick in en replik på Hagevis artikel. Jag visste inte att han var troende vilket inte direkt gör saken bättre… Men det är en jävla tur att SVD vågade/ville ta in en replik på skiten. Sen om min replik var så jäkla genomtänkt kan diskuteras. JAg var REJÄLT sur 🙂

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 30 October 2010, 15:49

Var det han som även upptäcke korrelationen mellan det minskade storkbeståndet och den försämrade nativiteten hos de svenska skåningarna.

Skriv en kommentar