Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Embryologi i Koranen

Förhållandet mellan vetenskap och religion är inte alltför enkelt att reda ut. En del hävdar att det bara är två olika sätt att närma sig verkligheten. Andra hävdar att den moderna vetenskapen bekräftar de religiösa budskapen. En informerad åsikt i frågan kräver att man är påläst och informerad. Här följer därför lite information om en Koranvers som vissa forskare hävdar handlar om emryologi.

Att det står om embryologi i Koranen är ett inte alltför välkänt faktum, men ni kan läsa mer om det på den här hemsidan: The Quran on Human Embryonic Development. Där finns bland annat följande texttolkning. Här är ursprungsversen (Koranen 23: 12-14):

Vi har skapat människan av finaste lera; därefter lämnar Vi henne som en droppe säd i [skötets] fasta förvar. Därefter skapar Vi av droppen en grodd som sätter sig fast och av grodden en klump och i klumpen skapar Vi ben och dessa ben klär Vi med kött; därefter låter Vi henne stiga fram som en ny skapelse. Välsignad vare Gud, den bäste Formgivaren!

Ordet “klump” i versen heter “mudgah” på arabiska. Versen tolkas som följer:

“The next stage mentioned in the verse is the mudghah stage. The Arabic word mudghah means “chewed substance.” If one were to take a piece of gum and chew it in his or her mouth and then compare it with an embryo at the mudghah stage, we would conclude that the embryo at the mudghah stage acquires the appearance of a chewed substance. This is because of the somites at the back of the embryo that somewhat resemble teethmarks in a chewed substance.”

Slutsatsen är glasklar. Eftersom embryot under ett stadium ser ut som ett tuggat tuggummi så handlar den här Koranversen om embryologi. Det finns till och med bildbevis.

Och eftersom Koranen handlar om embryologi, fast den blev nedsänd på 600-talet, så finns Gud. Nu är den brännande frågan, slår det här gudsbeviset Ray Comforts berömda “bananbevis”? Är ateismen nu fullkomligt och slutgiltigt överbevisad?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 4 November 2010, 18:13

Inte ateismen inte, men kanske förståelsen om att människor i alla fall kunde vara empiriska för länge sedan.
Det är egentligen inte så tokigt pissat med så krokigt rör.

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 4 November 2010, 18:14

Inte ateismen inte, men kanske förståelsen om att människor i alla fall kunde vara empiriska för länge sedan stärks.
Det är egentligen inte så illa pissat med så krokigt rör.

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 4 November 2010, 18:15

Fel igen…flåt

Kommentar från Fredrik Bendz
Tid: 4 November 2010, 22:31

Fanns det tuggummi på Muhammeds tid? Det verkligen fascinerande är väl hur han kunde förutsäga tuggummit!? 🙂

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 5 November 2010, 10:43

Att även dödliga varelser som människor för 600 år sedan skulle upptäckt att det fanns embryon och rentav skrivit om det i en bok som koranen, låter ju inte heller så långsökt, så som gudabevis väger det väl inte direkt blytungt.
Annars kan man tycka att b.la. förståelse för fortplantningsprocessen borde leda tankarna ifrån dom religiösa skapelsesagorna och in på ett mera verklighetsbaserat tänkande och det var väl också det som hände, för vad jag har fått lärt mig så föddes den moderna vetenskapen till stor del i religiösa kretsar.

Skriv en kommentar