Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Sökes: Exorcister

Det finns ett underskott på exorcister inom den Katolska kyrkan i USA. Därför har Biskop Thomas Paprocki nu arrangerat en konferens i Baltimore som går av stapeln i helgen. Det finns bara en handfull präster som kan exorcistriterna, och de är helt överväldigade av alla människor som ber om hjälp för att de tror att de är besatta av djävulen. “Men inte alla som tror att de behöver en exorcism behöver faktiskt en,” säger Paprocki, “exorcism används bara i de fall då djävulen är involverad på ett extraordinärt sätt.”

Vilket förstås får en att undra hur “ordinär” besatthet av djävulen yttrar sig.

Syftet med konferensen är inte i första hand att återuppliva excorsistriterna inom kyrkan, utan att hjälpa katolska präster att avgöra vem som behöver en exorcism och vem som behöver psykiatrisk hjälp. “Verklig besatthet är sällsynt och extraordinär, så exorcism ska också vara sällsynt och extraordinär, “säger Paprocki, “men vi måste vara redo.”

Vissa av tecknen på besatthet inkluderar att patienten talar på ett språk patienten aldrig lärt sig (som på ett väckelsemöte?), utför extraordinära fysiska prestationer, får en plötslig aversion för heliga ting som vigvatten eller guds namn, sömnlöshet, aptitlöshet, och självskadande beteenden som att skära sig eller bita sig. En person som påstår att han eller hon är besatt måste utvärderas av doktorer för att utesluta psykisk eller fysisk sjukdom, allt enligt Vatikanens nya riktlinjer från 1999 (!!!), som ersatte de gamla från 1614.

Här är rätta tillfället att ta upp en kritik som ofta riktas mot Humanisterna. Vi är religionskritiska, sägs det, på ett onyanserat sätt; vi kritiserar bara religionens mest extrema sidor. “Egentligen” handlar kristendom – all religion! – om kärlek och inte om tokerier runt demoner, änglar och andra övernaturliga ting. Betänk då detta:

  • Katolska kyrkan är världens största kristna samfund. Om inte de representerar kristendomen i dess vanligaste form, vem gör det då?  (Nej, svaret är inte Svenska kyrkans liberalteologiska falang.)
  • Exorcism är en officiell del av den katolska kyrkans lära.
  • Exorcism är lika gammal som kristendomen själv  – Jesus drev ut demoner.

Exorcism är ett galet sätt att behandla mentala problem på. Ge alla människor som tror sig besatta av djävulen adekvat vård och sluta med bönemumlandet och vigvattenstänkandet.

Läs mer i New York Times, eller hos AP.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar