Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

En av fem svenskar anser att astrologi är en vetenskap

Detta enligt Vetenskap & Allmänhets senaste undersökning. Särskilt vanligt är denna tro bland unga kvinnor (33%). I jämförelse anser 95 procent av svenskarna att medicin är vetenskapligt, men bara 24 procent att religionsvetenskap är det. (Facit: både medicin och religionsvetenskap räknas till vetenskaperna, men inte astrologi.)

I övrigt har förtroendet för forskare sjunkit med 12 procentenheter, me trots detta är tilltron till forskningens möjligheter stark. Så här säger pressreleasen: “Tre av fyra tror att forskningen kan bidra till att bromsa klimatförändringen. En lika stor andel menar att forskning kan öka den ekonomiska tillväxten.”

Det sistnämnda är väl som det ska vara? Forskningen som process är det som visat sig leda mänsklighetens kunskap framåt, alltmedan individuella forskare är som folk är mest (om än med ett roligare yrke).

Läs mer i DN eller hos Vetenskap & Allmänhet själva.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Jonas Sjöstrand
Tid: 17 November 2010, 10:20

Man undrar hur många av dom som tror att astrologi är en vetenskap som helt enkelt har blandat ihop ordet med astronomi?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 17 November 2010, 10:21

Eller hur!

Kommentar från Creutz
Tid: 17 November 2010, 22:34

Instämmer med Jonas, och tillägger bara vad gäller religionsvetenskap, att jag misstänker att en och annan inte förmår särskilja mellan metodiskt studium av religioner och religionsstudier i syfte att bli apologet. (Nog för att gränsen är nog så suddig på våra universitet ibland!)

Kommentar från Karin
Tid: 18 November 2010, 9:21

Hej!
Tack för att du uppmärksammar vår barometer!

Det kan nog vara så att en del tänker astronomi när de hör astrologi (det är telefonintervjuer, så de läser inte orden), men vi försöker motverka sammanblandningar genom att ge en förklaring till varje ämne. Astrologi förklarar vi med “studiet av stjärnteckens inverkan på våra liv”, astronomi med “studiet av himlakropparna och universum”.

Men om man inte lyssnar så noga på vad intervjuaren säger (vilket säkert kan hända i en del fall), så kan det förstås ske sammanblandningar. Dock ger vårt sätt att fråga lägre andelar som anser att astrologi är vetenskapligt jämfört med när förklaringar inte ges. Exempelvis i Eurobarometern (2005), där andelen svenskar som svarade så var högre (33%) än i våra undersökningar. Så någon nytta gör det!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 November 2010, 20:30

Hej Karin,
Det borde jag förstått, att ni hade koll på frågandet. Tack för förtydligandet!

Kommentar från Jonas Sjöstrand
Tid: 19 November 2010, 9:56

Tack för informationen, Karin! Ni gör en utmärkt barometer!

Pingback från Magiska måndagsfunderingar : Vetenskap & Allmänhet
Tid: 7 February 2011, 17:20

[…] […]

Skriv en kommentar