Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Svenska kyrkans adventskalender

Idag är det den 1:a december. Hemma hos mig var det därför premiär för lucköppning i årets adventskalendrar i morse. Mina barn har i år två kalendrar. Dels en vanlig, men sen har de även fått Svenska kyrkans version av svärmor. Den är given med glimten i ögat – det behövs kanske lite mer Jesus i vårt hem? (För att inte tala om Rongomatane – fredens och rotfrukternas gud i Oceanien – honom har vi faktiskt aldrig pratat om hemma.) Adventskalendern finns att beställa via kyrkans hemsida.

På baksidan står följande – fast man måste först plocka bort inbetalningskortet som är klistrat över för att kunna läsa det:

När Jesus föddes tände Gud en stor stjärna på himlen. Därför tänder vi ljus under julen, för att minnas Jesus och allt han sagt och gjort. Vi kan också tända ljus för att påminnas om att många barn föds utan samma möjligheter som vi: För de som föds i fattiga länder där det saknas mat, där barn måste arbeta istället för att gå i skola och där barn dör för tidigt i sjukdom eller krig. För alla dem tänder vi ljus!

Hur vet man att den här texten från kyrkan är reklam riktad till barn? För att den öppnar med en lögn. Tror verkligen Svenska kyrkans företrädare på mirakel fortfarande? Inte om man frågar dem. Då backar de hem hela vägen till uppståndelsen – det miraklet går inte att backa ifrån utan att lämna kristendomen.

Men när man riktar sig till barn? Då dras miraklen fram. Jesus alla under? Självklart! Delandet av Röda Havet? Absolut! Änglar? Alla har en vid sin sida! Starka säljargument för den magiska världen allihop. Men bara när man riktar sig till barn. Vuxna går ju inte på sånt där. Men barn kan lätt förledas att tro att gudsversionen av Harry Potters värld existerar på riktigt. De har ju inbyggt i sig att lita på vuxna.

Vad är då inbetalningskortet till, kanske du undrar. Kyrkan har ju enorrma landegendomar och gigantiska intäkter från barnanslutna medlemmar. Räcker inte det?

Det visar sig att det inte är Svenska kyrkan som äskar pengar, utan något som kallas Svenska kyrkan Internationellt arbete – kyrkans biståndsorganisation. Dessa två delar av kyrkan är skilda åt, för annars hade inte kyrkan fått ett 90-nummer till sin insamling. Då krävs ju att att minst 75 % av de totala intäkterna ska gå till biståndsändamålet, något som kyrkan som helhet missar med råge.

Humanisterna då? Kastar jag inte sten i glashus nu? Det beror på hur man ser på saken. Humanisterna bedriver inget eget bistånd. Det finns många sekulära organisationer som redan gör det på ett mycket bra sätt. Dock finns några projekt som Humanisterna speciellt engagerat sig i. Du kan läsa mer om dem på hemsidan. Men ser man närmare på det visar det sig att de flesta organisationer som hjälper människor faktiskt är helt sekulära – religionsneutrala, så de fungerar redan i humanistisk anda. Här är tre jag kan rekommendera som bedriver sin verksamhet helt utan baktanke:
Röda Korset
Rädda Barnen
Läkare Utan Gränser

God Jul! Snart är det vintersolstånd!

Bookmark and Share

Skriv en kommentar