Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Ny livsform?

Internet har surrat av rykten inför NASAs utannonserade presskonferens igår. Nyheten de förmedlade var samtidigt mindre spektakulär och mer intressant än var som verkar komma fram i allmänmedia. Nej, det var inte fråga om bilder av gröna män eller någon “ny livsform”. Men upptäckten var ändå högintressant då den här bakterien har egenskapen att den kan ersätta fostatgruppen i sitt DNA med en arsenatgrupp, något ingen annan livsform (som vi känner till) kan.

Vill ni verkligen veta vad nyheten gäller så finns den bästa förklaringen på svenska som jag hittat på bloggen Populär Astronomi, där Andrej Kuutmann, doktorand i astrobiologi med bas i Berlin, gästbloggat i ämnet.

Apropå eventuellt utomjordiskt liv så hade tidningen Dagen en intressant reflektion om detta på sin kulturblogg igår. Så här skriver man:

Läste igår i DN att nästan hälften av britterna tror på utomjordingar. En tredjedel av de tillfrågade i Royal Academies stora utfrågning tyckte också att det har hög prioritet att jaga rätt på våra grannar i universum.

Jag mindes då också att bland islänningarna är det många som tror på andeväsen. Till och med en av kyrkans män trodde att det fanns vättar och andar, om jag inte missminner mig.

Ann Heberlein skrev fint om vår “postsekulära” tid i DN i helgen, och när man hör om britterna och islänningarna inser man att den nya tidens tro tar alla möjliga riktningar. Ann skrev förstås om kristen tro, och om att våga bli berörd i kyrkan. Det behöver sägas.

Jag vet inte jag. Är verkligen tron på att det eventuellt skulle kunna finnas utomjordlingar jämförbar med tron på andeväsen? Den första tron är föremål för en intensiv vetenskaplig jakt – det går ju att få ett verkligt jakande svar på frågan. Den andra tron är mest föremål för överseende leenden – här finns inte ens någon idé om vad som skulle vara ett godtagbart tecken på andars existens. Däremot är jag helt med på att tron på “vättar och andar” är jämförbar med kristen tro. Hittepå som hittepå.

För övrigt är begreppet “postsekulär tid” rent önsketänkande. Men önsketänkande går väl av gammal vana om man är religiös.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Jr
Tid: 4 December 2010, 16:06

Jag rekommenderar Michael Crowes bok om den vetenskapliga debatten kring utomjordingar. Han analyserar kopplingen till religiösa åsikter på ett intressant sätt.

Skriv en kommentar