Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

UNT snurrar till det

Uppsala Nya Tidnings ledarlogg [sic] kan man läsa följande:

Många svenska muslimer känner nu pressen att “ta avstånd” från självmordsbombaren. Som om det inte vore självklart att de gör det. Men det liksom krävs av dem.

I sitt officiella uttalande om bombdåden i Stockholm förklarar föreningen Humanisterna att “Idén om ett liv efter detta och belöning i paradiset är kanske en av mänsklighetens farligaste myter.”

Studerar man Europols statistik över terrordåd (se Signerat) synes dock ateismen vara en långt farligare livsåskådning. Avstånd, någon?

Jag skulle rekommendera Uppsala Nya Tidnings ledarskribenter att själva läsa det de refererar till. Söker man i Europols statistik efter ordet “atheism” eller “atheist” så får man nämligen inga träffar alls. Inte en enda. Kan det vara så illa att ledarskribenten Maria Ripenberg försöker påskina att all terrorism som inte är uttryckligen religiöst motiverad görs i ateismens namn? Är till exempel alla separatister (som är de som utför majoriteten av dåden) egentligen motiverade av ateism? Eller hur tänkte hon?

Hur skulle man förresten kunna vara motiverad av ateism? Om avsaknad av tro kan vara en motiverande faktor, bör inte Säpo börja undersöka alla som inte tror på änglar? Alla som inte tror på snömannen? Alla som inte tror att UNTs källkritik är under all kritik? Alla som inte spelar fotboll? Det behöver tydligen förtydligas: ateism är ingen livsåskådning.

Här på Humanistbloggen har vi för övrigt tagit avstånd från kollektiv skuldbeläggning i flera inlägg (1, 2, 3, 4). Men jag vill ändå passa på tillfället att ta avstånd ifrån alla terrordåd som utförts i Humanismens namn.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Creutz
Tid: 14 December 2010, 18:25

Man häpnar.

Kommentar från Daniel
Tid: 15 December 2010, 21:57

Jag håller med om att det har blivit en slags konstig stämning där det förväntas av just muslimer att de ska ta avstånd… men det som följer är ju bara idiotiskt. Europol har klassat nationalister och separatister inom samma grupp, och just inom nationalismen finner man ofta pseudo-religiösa strömningar.

Skriv en kommentar