Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Världens farligaste böcker?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Daniel
Tid: 15 December 2010, 21:31

OM jag accepterar premissen att böcker så kausalt kan ligga bakom människors död, men bara OM:

Jag leker hellre Brasse. Das Kapital hör definitivt inte hemma bland de andra tre. Det är ju egentligen en ganska torr filosofisk/ekonomisk analys och inte alls särskilt revolutionärt inriktad. Den ligger ju till grunden för väldigt mycket av det moderna tänkandet kring just kapital, marknader, arbetsmarknaden osv. Även om inte alla håller med om hans analys så var han bland de första att definiera termerna. Och om Das Kapital väl identifierar motsättningarna mellan olika sociala klasser, så var Marx mest intresserad av dem som “mönster” i den ekonomiska aktiviteten, eller som ett resultat av den ekonomiska aktiviteten. Som mest så kanske han varnar emot ett alltför kapitalistiskt system eftersom då motsättningarna blir oundvikliga, enligt honom. Om du skulle ha med nå’t med honom ligger väl Det Kommunistiska Manifestet närmare till hands, trots att jag tror du kommer att finna, om du läser den, att den är ganska tam och väldigt sparsam med att uppvigla till våld… om vi nu ska vara strikta och endast jämföra med vad som faktiskt står i de andra tre böckerna du nämner och inte vad Stalin (bland andra) tog sig till med den.

Men ska vi ha med Det Kommunistiska Manifestet på din lista tycker jag vi också bör ha med något av Milton Friedman. Kanske Capitalism and Freedom? Där kan vi snacka om utopi! Det är meningen att vi ska leva mitt i den… men kanske att världens fattiga och undertryckta efter över ett sekel av en alltmer fri och ohejdad marknadsekonomi utgör ett alltför mörkt mörkertal för att kunna staplas upp för jämförelse med nazitysklands och sovjets offer?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 16 December 2010, 9:52

Ok, det borde varit det kommunistiska manifestet istället för das Kapital.

Du har ett intressant förslag på tillägg. Men är det inte Adam Smith som vore det logiska valet i så fall?

Kommentar från Daniel
Tid: 16 December 2010, 10:10

Jag tänkte mest på Friedman när du skrev att “idéer kan vara dödliga”. Friedman är ju far till “marknaden kan reglera sig själv” och “greed is good”. Wealth of Nations, som exempel på Smith, är mer torr och akademisk…

Kommentar från Jonas Sjöstrand
Tid: 20 December 2010, 3:08

Daniel, vad har du för belägg för att fri marknadsekonomi leder till fattigdom? Eller har jag missförstått dej?

Skriv en kommentar