Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Julens histora upprör

Min och Christer Sturmarks debattartikel i SvD har uppenbarligen upprört en hel del känslor bland de kristna. I skrivande stund kommenteras artikeln av 24 blogginlägg och 373 kommentarer, den har också fått över 1100 rekommendationer på Facebook.

Varför denna ilska? Det vi hävdar är att julen julen har flera rötter, inte bara kristna. Att julen är till för alla, inte bara för kristna. Att vi har framför oss en helgdag som är inkluderande, inte exkluderande.

Om alla redan vet detta, vilket de kristna debattörerna verkar tycka är det största felet på artikeln, vad är då problemet? Det är väl bra om vi håller med varandra? Vad är funktionen med att hålla med fast vara arg ändå?

De här häftiga reaktionerna visar religionens sanna ansikte. Kristendomens monpol får inte ifrågasättas, sant eller inte! Då blir reaktionerna häftiga och arga. Det spelar ingen roll om det gäller skolavslutningar, hotellbiblar, läroplaner eller helgdagar, kristendomens särställning ska försvaras. Allt som vanligt alltså. Även om man håller med Humanisterna så gör man det ilsket, under protest och med ett bättre vetande.

(Det enda inlägg jag läst som jag blir sorgsen över är från katolska Signum-bloggen. Min grundskoletid i katolsk skola gör att jag gärna vill tro att katoliker är lite bättre kristna än alla andra. Därför blir jag alltid lika besviken när jag läser falskt skrivna inlägg av katoliker. Läs Bengt Malmgrens blogg istället.)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 22 December 2010, 20:41

Alla vill ha rätt… God Jul Patrik

Skriv en kommentar