Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Broderskapsrörelsen prioriterar bort jämlikhet på grund av sexuell läggning

Broderskapsrörelsen har gått ifrån att vara en kristen socialdemokratisk rörelse till att vara en religiös socialdemokratisk rörelse. Det här kräver förstås en del ändringar i sina manifest. Svenska Dagbladets Per Gudmundson skriver:

Broderskapsrörelsens kongress fastslog i augusti 2009 ett ”Manifest för kristen vänster”. Häri återfinns en grundläggande paragraf om jämlikhet.

”Vi strävar efter en värld utan över- och underordning, utan klasskillnader, utan etniska och religiösa klyftor, utan ojämlikhet på grund av kön eller sexuell läggning, där alla behövs och alla får plats, där alla har samma rätt och värde.”

Men i motsvarande ”Manifest för muslimska socialdemokrater”, som antogs av Broderskapsrörelsens förbundsstyrelse den 28 maj 2010, låter samma jämlikhetsparagraf annorlunda:

”Vi strävar efter en värld utan över- och underordning, utan klasskillnader, utan klyftor, ojämlikhet och förtryck på grund av hudfärg, religion eller kön, där alla behövs och alla får plats, där alla har samma rätt och värde.”

Ser ni den centrala skillnaden? Likabehandling av människor med lika sexuell läggning är plötsligen inte viktigt längre. Vips har man sviktigt en hel flyktinggrupp – homosexuella från muslimska länder. Som gaytidningen QXs chefredaktör Jon Voss påpekar: ”Redigerar man bort en grupps rätt, så redigerar man bort de mänskliga rättigheterna för alla.

Står Socialdemokraterna fortfarande för alla människors lika rätt och värde borde man sätta ner foten just i det här läget. Ryms verkligen åsikten att inte alla människor har samma rättigheter inom Socialdemokratin? Inom sina respektive religioner är man förstås fri att diskriminera vilka man vill – homosexuella eller enögda, män över 80 eller vaktmästare – det har vi andra inte med att göra. Men inom det (näst) största partiet i Sverige?? Tillbaka till Gudmundson:

Alla föreningar har sina stollar, och ibland fattas tokiga beslut. Weiderud försöker blanda bort korten genom att framhäva att manifestet är skrivet av en grupp muslimska medlemmar.

Men det är Broderskaps förbundsstyrelse som med öppna ögon strukit rättighetskampen för HBT ur sitt manifest. Det är ett institutionellt problem. Kan de som fattat detta beslut om olika rättighetsnivåer ens kalla sig socialdemokrater?

Står Socialdemokraterna fortfarande för allas – precis allas! – lika värde och rättigheter? Det behövs tyvärr ett klargörande på den punkten.

Läs även QX’s artikel.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar