Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2011
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Faktafundamentalism?

Mitt och Christer Sturmarks “Julevangelium från Humanisterna” har inte landat väl hos den svenska kristenheten. Det är ganska kul reaktioner eftersom alla som går i svaromål mot artikeln dels menar att de redan visste att Jesus födelsedag inte har med julen att göra, och dels menar att det centrala med julen i alla fall är Jesus födelse. Så det så!

Den mest rörande artikeln kan man hitta i tidningen Världen Idag – Livets Ords inofficiella husorgan. De försöker sig till och med på lite humor. (Och lyckas väl sådär.)

– Ja, skolministern Björklund förskingrar ju forskningspengar på vidskepelse , tillägger Christer när han nästan trängs omkull av dem som är på väg in i kyrkan för att höra julevangeliet, det som lästs, och lästs, och läst i 1000 år, i 2000 är och dessförinnan ropats ut av profeten Jesaja ännu några hundra år tidigare. Allt innan moderna tideräkningar gjort kalenderbitare till datumfundamentalister.

Höhö? Datumfundamentalist? Nej, för allt i världen, nästa påsk tänker jag fira i augusti – man vill ju inte vara datumfundamentalist!?

Det där barnet kom ju med någon slags kärleksbudskap, säger [Christer] plötsligt till Patrik. Det tycks vara något som vi har fått med oss, det där som Jesus pratade om senare. Det där om kärlek, generositet, medmänsklighet. Frid, snackade han ju också om. Det som vi andra ofta kallar lycka. Och våra egna namn, Christer och Patrik (Kristus/Kristen och helgonet S:t Patric) vad skall vi göra av dom?

Menar man verkligen att kärlek, generositet, medmänsklighet, frid och lycka inte existerade innan Jesus? Att de inte existerar i kulturer som inte erkänner Jesus som herre? Så urbota etnocentriskt och historielöst. Mitt namn, Patrik, kommer för övrigt inte alls från något irländskt helgon. Jag och det här helgonet råkar bara dela namn, ett namn som kommer från senatsfamiljerna på Romartiden – patricierna. Liksom de flesta egenheter med kristendomen daterar namnet Patrik från tiden långt innan Jesus ens var en glimt i Gabriels öga. Har man inga uppslagsböcker på Världen Idag-redaktionen?

Eller man kanske bara inte vill vara faktafundamentalister?

Jag säger som Jesus: “Ni skall lära känna sanningen, och sanningen skall göra er fria.” (Joh 8:32).

Bookmark and Share

Skriv en kommentar