Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2011
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Outgrundliga äro Guds vägar

Att läsa tidningen Dagen är en fascinerande upplevelse. Igår rapporterade de om Haiti. Landet har fortfarande inte hämtat sig efter jordbävningen vilket gjort att FN nu vädjar om mer bistånd. Svenska Sida har hörsammat uppmaningen och avsätter 100 miljoner kronor i akut nödhjälp.

Gud gör saker bara värre för Haiti. Inte nog med att det redan var ett av världens fattigaste länder, han skickade dessutom dit en gigantisk jordbävning. Gud gillar uppenbarligen inte fattiga – eller så älskar han dem så mycket att han vill att alla ska vara medellösa? Det är ju mest i fattiga länder som han blir tillbedd nuförtiden. Rika länder sysslar med annat (till exempel skickar 100 miljoner i akut nödhjälp).

Eller så är Han kanske upptagen? Dagen rapporterar nämligen att en hemlös man fått svar på sin bön och återförenats med sin mamma. Fast Youtube och intensiv mediabevakning kan förstås ha gjort sitt till. Guds vägar äro högteknologiska (förutom på Haiti – jordbävningar är mer urtida).

Vad gjorde den hemlöse mannen gjort för att förtjäna bönesvar som inte barnen på Haiti gjort? Svaret är centralt för den familj i Brisbane i Australien som befinner sig mitt i skyfallen som orsakar förödelse i nordöstra Australien. Är det Gud som är arg nu igen? (Australien är ju inte fattigt, har han missat det?) Australierna förbereder sig som bäst på katastrofen, och så även familjen Dagen intervjuat i Brisbane. De är där för att hjälpa till med uppstarten av en bibelskola och förbereder sig intensivt på det där specifikt religiösa sättet.

“I dag har vi bett mer eller mindre hela dagen och det fortsätter vi med.”

Vill du hjälpa Haiti lite extra kan jag rekommendera följande sekulära hjälporganisationer som arbetar helt utan baktanke:
Röda Korset
Rädda Barnen
Läkare Utan Gränser

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Pontus
Tid: 12 January 2011, 15:02

Du missar hur saker fungerar i guds värld av
val och konsekvenser. Pat har svaret:

Kommentar från Leif Cyrillus
Tid: 12 January 2011, 18:16

I dag (12/1) på eftermiddagen slog jag på tv:n och zappade mig fram till en föreläsning av dig om människan och djuren på något seminarium någonstans. Det var oerhört intressant och du gjorde ett trevligt, kunnigt och vänligt intryck. Hade inte hört talas om dig tidigare, så jag googlade på ditt namn och hittade fram till denna hemsida.
Och vad får man sig till livs här? Jo, en hånfull utläggning om vad man kan hitta i tidningen Dagen. Och ett förlöjligande av kristna människors tankar om Gud.
Jag råkar jobba på Dagen och blev helt perplex när jag läste din bloggtext. Det är väl en sak att man inte tror på Gud, men måste du ha den nedlåtande och hånfulla attityden?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 12 January 2011, 18:34

Leif,
Tack för dina vänliga ord om mitt föredrag.

Jag beklagar om du blev stött av min text om Dagen, men jag tycker verkligen den Gud ni tillber är ett fruktansvärt påhitt. När man sen använder denne Gud för att förklara varför det går bra för vissa men dåligt för de allra fattigaste, ja då vill jag ur djupet av mitt hjärta protestera mot detta. Vet du att det finns kristna som missionerar under sin hjälpverksamhet på Haiti? De utnyttjar människors djupaste misär för att sprida sitt budskap? Jag har inte ord som är skarpa nog för att fördöma sådan verksamhet.

(Om du undrar så är jag ex-kristen, från den katolska traditionen. Numera är jag väldigt aktiv i Humanisterna.)

Kommentar från Leif Cyrillus
Tid: 12 January 2011, 19:02

Hej igen! Jag blev inte alls stött. Jag blev häpen över att du kunde agera så seriöst och tala så intressant och med sådan värme där på seminariet och i nästa andetag på denna sida uttrycka dig så hånfullt och nedlåtande.
Jag visste inte vem du var, men nu när jag läst på förstår jag bättre. Jag har vänner som är exkristna ateister och de förvandlas till vilt fäktande demagoger så fort religion förs på tal.
Jag är f ö katolik, nykonverterad (mars 2008). Jag har inga problem att uppskatta det du föreläste om.
Intressant f ö att den genusforskande kvinnan inte riktigt gillade upplägget på ditt föredrag. På den kanten har man svårt att acceptera biologi och arv.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 12 January 2011, 19:17

Leif,
Då har vi funnit sanningen på varsin kant! Jo, som ex-kristen kan man bli rätt arg på att ha blivit “lurad” så länge. Eller på alla resurser som tas i anspråk för “ingenting”. Eller på att ha blivit “indoktrinerad” som barn. Jag sätter alla de där begreppen inom citationstecken eftersom du förmodligen har motsatt åsikt, men du förstår säkert vad jag menar. I min “nya” världsbild är ju religionen inte sann, och då blir alla de där påståendena sanna.

Den genusforskande mannen är biolog, om du undrar. Han kallar verklighetsförnekande feminism för “kontrafaktisk”. Jag tror dock det kan födas en del intressanta tankar i skärningspunkten mellan feminism och biologi.

Kommentar från Leif Cyrillus
Tid: 12 January 2011, 19:37

Var det en man? Var det inte en kvinna som ställde en fråga till dig i avslutningen? Hon tyckte det var onödigt att prata om människor OCH djur. De där jämförelserna förstod hon sig inte på. Hon sa att hon sysslade med genusforskning. Var det inte så?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 12 January 2011, 19:47

Ah, du menar frågeställaren! Jo, det var en kvinna och då har du förstås rätt. Jag trodde du syftade på de två talarna efter mig. En man och en kvinna, båda från genusvetenskap.

Kommentar från Gunnar Lundh
Tid: 13 January 2011, 7:43

> Leif Cyrillus: “Man skall inte vara tolerant mot intolerans” – ett uttryck som jag tycker är synnerligen betydelsefullt i all debatt.

Jag upphör aldrig att förvånas över den reaktion som kommer från religiösa över att bli utsatt för kritik. Om den upplevs som aggresiv är det inget mot den plattform som skapar kritiken. Jag behöver inte dra alla kristendomskritiska argument men avslutar kort med ytterligare ett träffande citat: “Gud är så elak att hans enda ursäkt är att han inte existerar”. Professor Georg Klein.

Mitt i prick.

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 13 January 2011, 12:39

Endast en tyst ateist är en snäll ateist

Skriv en kommentar