Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2011
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Samarbete?

Mattias Irving, verksam bland annat vid Seglora Smedja (bloggen jag skickade vidare Beautiful Blogger Award till) lämnade en kommentar på en av mina bloggposter häromdagen, en kommentar jag har funderat en del över:

[V]isst finns det progressiva troende som verkar inom sina respektive sammanhang för jämställdhet, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Om Humanisterna främst står för mänskliga rättigheterna och i andra hand för religionskritik så borde väl prioriteringen vara väldigt tydlig: Man har allt att vinna på att stödja dem som arbetar för mänskliga rättigheter, speciellt om det sker inom miljöer där de tidigare har eftersatts. Eller hur?

Låter logiskt på något sätt. Varför håller jag ändå inte med? Vad är det som skorrar falskt i mina öron?

Det har en del med att göra att de brott mot de mänskliga rättigheter som Humanisterna fokuserar mest på handlar om sådana brott som begås i religionens namn. Det kan handla om skyddandet av pedofiler i katolska kyrkan. Det kan handla om kvinnoförtryck. Det kan handla om homofobi. Allt det där är produkter av en religiös världsbild.

Men inget av det där står Svenska kyrkan för. Tvärtom är ju Svenska kyrkan en kraft mot alla de där övergreppen. Borde inte Humanisterna samarbeta med Svenska kyrkan då?

Men det finns fler aspekter. Vi i Humanisterna tror ju inte att det finns någon Gud. Det innebär i förlängningen att vi anser att Svenska kyrkan är en organisation med en gigantisk budget som mest ägnar sig åt att tillbe, prata om och prata med … ingenting? Hela denna gigantiska organisation uppbyggd kring en mänsklig mental konstruktion utan någon som helst förankring i verkligeheten.

Vilket magnifikt resursslöseri! Tänk vad man skulle kunna åstadkomma med en sådan budget i rätt händer. Tänk om Röda Korset, Rädda Barnen eller Läkare Utan Gränser hade haft dessa pengar – vilken nytta man hade kunnat göra! Är inte det gigantiska resursslöseriet skäl nog att argumentera mot organiserad religionsutövning? Det tycker i alla fall jag.

Men de privatreligiösa då? De previatreligiösa med mänskliga rättigheter på agendan?

Dem kan jag samarbeta med vilken dag som helst.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar