Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2011
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Vatikanen hävdar att brevet missförståtts – men en läsning visar på något annat

Nu hävdar Vatikanen att ärkebiskop Luciano Storeros brev från 1997 blivit “missförstått” i medierapporteringen. Kyrkan berordrade inte alls sina sina präster att låta bli att rapportera misstänkta övergrepp till polisen. Entusiastiska försvarare av Vatikanen tror genast på överheten och rapporterar glatt nyheten vidare.

Nog för att det ingår i att vara katolik att man ska lita på överheten. Den apostoliska successionen förpliktigar. Men ni kunde väl läst brevet först? En kopia av originalet finns ju inscannat och utlagt på nätet. Ni kan ju själva läsa det här.

Här är nyckelavsnittet:

Det första stycket syftar på de Irländska biskoparnas nya förslag handlingsdokument mot sexuella övergrepp, och menar att ett sådant dokument måste harmonisera med redan existerande kanonisk rätt. I den kanoniska rätten ingick på den här tiden inte rapportering till sekulära myndigheter – det är därför de irländska biskoparna ser behov av något nytt sätt att hantera problemen.

Det andra stycket poängterar hur pinsamt allt kan bli för kyrkan.

Men det är det tredje stycket som är nyckelstycket. För att verkligen trycka på att det just är rapporteringen till polisen som är problemet med de irländska biskoparnas förslag (kanonisk rätt är rätt omfattande) så poängterar biskop Storero ut obligatorisk polisrapportering – och bara det! – och pekar på att det är speciellt den obligatoriska rapporteringen som är problemet.

Vad kan vi dra för lärdomar av det här då? Ja, det är väl det vanliga: det är dumt att gå på auktoriteters påståenden i moralfrågor. Eller på latin, så att det verkligen går fram: Nullius in verba.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 20 January 2011, 22:52

De tror det de vill tro. Enkelt, eller hur?

Skriv en kommentar