Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2011
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

“Kristet par agade barnen – försvarade sig med Bibeln”

Från tidningen Dagen: “Ett kristet par har dömts till nio månaders fängelse för att de har agat tre av sina fyra barn. Men det riktiga ”straffet” som hotar dem kan bli på livstid.” Socialtjänsten har omhändertagit barnen.

[E]nligt vårdplanen måste paret också ändra sin religiösa tro. Ett annat krav som ställs på dem är nämligen ”Att vårdnadshavarna har anammat ett sunt förhållningssätt till sin tro som inte innebär negativa konsekvenser för barnen.”

Det här låter väl rimligt på något sätt. Men ändå inte, för hur avgör man vad som är ett “sunt förhållningssätt till sin tro”? Är det ok att tro på änglar? Ok att tro på änglar man kan prata med? På änglar som säger åt en vad man ska göra? Är det ok att agera på det änglarna säger åt en att göra?

Hur är det med Bibeln då, är det ok att leva enligt Bibeln? Föräldrarna hämtade inspiration till sitt uppförande från ordspråksboken – alltså Gamla Testamentet, är det fel? Betyder det att man kanske ska vara lite försiktig med tio Guds bud också? Aga verkar uppenbarligen inte gå bra, finns det andra bibliska regler socialstyrelsen answer problematiska? Stening? Är Nya Testamentet ok? Slaveri?

Dagen ringer upp och kollar, och Socialtjänsten backar bort till den enda möjliga svaret i den här teologiska sörjan man gett sig in i: “Självklart får man tro på vad man vill.”

Nej, förstås. Det är själva handlingen som är problematisk, inte tron. Det är en rimlig ståndpunkt för en sekulär stat. Föräldrar kan inte tillåtas att göra vad de vill med sina barn. Vid barnmisshandel går det en oöverträdbar gräns.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar