Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Kategorier

Bevara vargen i Norden – även i renbetesområdet

Det är dags att göra något radikalt åt den svenska rovdjurspolitiken. Läs två intressanta debattartiklar på temat i Svenska Dagladet och Dagens Nyheter.

En central punkt på dagordningen måste vara att ta tag i problemet med varg i renbetesområdet. Som den internationella forskarpanel som skrivit debattartikeln i DN konstaterar är det en stor del av problemet.

Den ”naturliga” invandringen från det finsk-ryska vargbeståndet ligger i storleksordningen ett par individer per år, vilket kan vara tillräckligt för att upprätthålla en låg inavelsgrad och tillräckligt hög genetisk variation, om de fick komma fram i fred. Hinder på vägen utgörs främst av renskötselområdena i norra Finland och Skandinavien. Genom politiska beslut i Sverige, Norge och Finland är dessa områden i praktiken bannlysta för vargen.

Varför då? Om det är den samiska kulturen som ska “bevaras” är vargen ett normalt inslag i faunan. Istället verkar det vara industriell renskötsel som ska skyddas. Vem har tagit det beslutet? Det är i vilket fall dags att omvärdera det.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Mållgan
Tid: 8 February 2011, 13:09

Väl så viktigt är ju också att åkerinplantera vildrenen, det enda däggdjur som utrotats i modern tid i Sverige.

Kommentar från ANNM
Tid: 8 February 2011, 15:21

Lös in samebyarna och flytta eventuell renuppfödsel till hägn som man gör med andra hjortdjur. Problemet löst!

Kommentar från Bruno
Tid: 8 February 2011, 17:42

“Långsiktigt är flyttning av varg inget alternativ. Därför får Rovdjursutredningen tilläggsdirektiv att analysera hur östliga vargar kontinuerligt kan komma i kontakt med den skandinaviska vargpopulationen,” säger Andreas Carlgren.
Jag säger att det är enkelt. Det enda som behövs är en fredning av varg i norrland. Vi måste på allvar ställa oss frågan om det s.k. renbeteslandet dvs. halva Sveriges yta ska vara rovdjursfritt (vilket den senaste skyddsjakten på vargparet i Härjedalen visar i praktiken) och om landets rovdjursstammar verkligen ska skötas som om det vore på Skansen?

Kommentar från Alice Tross
Tid: 8 February 2011, 19:01

Renskötarna håvar in 73.000.000 i slaktintäkter på renar! Så inte är det vargen som äter upp dom i alla fall! Tyvärr skyller de på vargarna och begär skyddsjakt så fort en varg närmar sig! För att vargen ska kunna vara i Norrland får de sessutom ganska bra betalt av staten..500.000 för varje föryngring! Det börjar likna bidragsfusk..för inga vargar finns norr om Gävleborg!

Kommentar från hans-Ove hansson
Tid: 8 February 2011, 20:46

Alice Tross, Bruno Ni 2 verkar ha sovit stora delar av ert liv! Halva Sverige rovdjursfritt? Syftar du på mälardalen och söderut då?? I jämtland finns det, 1000 björnar ca 200 lodjur och ca 100 järvar och några vargar. Det är renbetesland. Kallar du det rovdjursfritt? I sörmland ö götaland v götaland småland halland blekinge småland skåne. finns det ca 200 olika sammanlagt. Där finns utrymmet för expansion!!!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 8 February 2011, 20:53

Det finns utrymme för expansion både i norr och i söder. Sverige är stort. Problemet i norr är att det är vargbefriat, så det sker ingen genetisk förnyelse den vägen. Och någon annan stans ifrån kan inte vargar vandra in till Sverige.

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 9 February 2011, 10:01

När världen äntligen har börjat ge tillbaka lite av det som har har stulits från olika ursprungsbefolkningar, så vill ni köra över samerna.
Det känns märkligt och som ett steg tillbaka i människosyn.
I min enkla värld så måste besluten om rovdjuren i Sapmi tas av samerna själva.
Varg bland tamrenar tror jag också är mycket svårhanterligt och redan nu är rovdjursproblemen svåra i sameland.
Sedan tillkommer den ökande risken med bandmask och rabies om vi skall ha fritt flöde med den finsk/ryska stammen.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 February 2011, 11:05

Att rätta en historisk diskriminering genom att ge samer rätt att strunta i biodiversitet och utrotningshot är fel metod. Biodiversiteten i norbotten är inte bara samernas, inte heller alla svenskars, utan faktiskt världens. Tamren är ett problem, och jag tror en bättre lösning vore att gå tillbaks till vildren. Att hålla renar är en historiskt sett relativt ny företeelse, så det är ingen ursprunglig samisk kultur som hotas.

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 9 February 2011, 11:49

Men Patrik, det du skriver innebär ju, hur du än vrider på det, att det lilla självstyre som samerna äntligen fått efter alla år, sätts ur spel och storsvensken tar över igen.
Problemen med biodiversiteten i Sapmi är väl dessutom ingenting mot monokulturerna i skånes odlingslandskap eller hur naturen ser ut i och runt våra storstäder och industriområden.
Ovanligt nog tycker jag din annars så sunda logik haltar runt betänkligt här.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 February 2011, 12:12

Självstyre innebär inte att man får bryta mot internationella överenskommelser och göra vad man vill. Naturvård är en både demokratisk och global fråga. Problemet med ett vargfritt Sapmi är att det blockerar resten av landet mot föryngring. Till exempel Skåne, som verkligen skulle kunna behöva några vargar.

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 9 February 2011, 12:41

Var är ditt sinne för proportioner Patrik, att klampa in och beordra samerna att sluta med renskötseln är ju inget mindre än ett övergrepp med nästan rasistiska övertoner.
Vargfrågan måste lösas på andra sätt.
Inplantering av vaccinerade och avmaskade ryska vargar känns rimligast, åtminstone om man kan komma ifrån kravet på karantän.
Skåne har redan en och annan strövarg och kan säkert få fler från den mellansvenska populationen och “blockaden” i norr kanske är precis vad som behövs för att inte få in den förhatliga bandmasken, som man numera har i Finland.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 February 2011, 14:07

Nu var det inte frågan om någon order, tack så mycket. Det är bara en tanke. Samisk kultur måste bevaras, men vad är samisk kultur? Om det är vad majoriteten av samer gör just nu så har det väldigt lite med tamren att göra. Om det är vad majoriteten av samer har gjort förr så har det också väldigt lite med tamren att göra. Återstår att det är själva tamrenshållandet som är bevaransvärt, men med tanke på skadan på fjällvärlden och problemen med rådjuren så finns det inget bevaransvärt i tamrenskötsel.

Det här har inte med storsvenskhet att göra utan med olika internationella överenskommelser som måste vägas mot varandra.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 February 2011, 14:08

Skrev jag rådjuren? Vad sitter jag och tänker på? Vargarna ska det vara…

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 9 February 2011, 14:41

Den uppenbara frågan till dig patrik blir ju hur du tänker dig att denna tanke skall omsättas i verklighet om samerna till äventyrs vill behålla sin renskötarkultur?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 February 2011, 14:45

Det får samerna sköta själva. Det jag har åsikter om är vargarna. Det finns ingen som helst anledning att tillåta att vargarna ska vara utrotade i den del av Sverige där man vill ha tamren.

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 9 February 2011, 15:12

Den frågan gled du undan som den värsta politiker.
Om samerna skall sköta det själva blir det sannolikt inga vargar i Sapmi, men ändå finns ingen anledning att dom inte skall vara där….hmm, Får inte ihop det där riktigt, men jag delar din åsikt att samerna borde sköta denna fråga själva.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 February 2011, 15:49

Det var väl ingen konstig åsikt jag hade? Samerna får förstås ha tamrenar om de vill, men de måste faktiskt finna sig i att dela sin miljö med vargar.

Skriv en kommentar