Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Kategorier

Hur länge varar ett “nu”?

Ungefär tre sekunder. Så länge varar i genomsnitt till exempel hejdåvinkningar, musikfraser, enstaka avsnitt av småbarnsjoller, gester och långsamma andetag. Och det är inte bara hos oss människor, utan även hos giraffer, okapis, rådjur, tvättbjörnar, pandor och kängurur man har hittat det här mönstret. Även om längden på alla aktiviteter varierar markant så är genomsnittet på alltifrån tuggande till bajsande hos de här djuren tre sekunder.

Det här är ingen ny kunskap, men den uppmärksammas nu för att en psykolog vid namn Emese Nagy vid University of Dundee suttit och tagit tid på 188 kramar som utdelades vid olympiaden i Peking. Kramarna utdelades i 21 sporter, till exempel badmington, brottning och simning, och utdelades mellan medtävlande, mottävlande, lagmedlemmar och tränare ifrån 32 olika länder. Kramarna var i snitt tre sekunder långa.

Undersökningen är en del av att testa idén om att intervall på ungefär tre sekunder är den basala tidsenhet som definierar vår upplevelse av “nu”. Geoffrey Gerstner, en av de forskare som undersökt tidsintervall hos djur, menar att tresekundersintervallet på ett fundamentalt sätt format vår evolution. Om vi hade haft tio millisekunder som intervall istället hade vi kunnar reagera mycket snabbare på hot. “Vinande kulor vore då lika skrämmande som när någon slänger en boll på oss, men om vi levde i enminutperioder skulle väldigt många saker hända i världen som vi inte skulle kunna reagera på.”

Något att tänka på nästa gång man vädjar till barnen att “Kom nu!” Får ge dem en kram istället. Det tar ungefär lika lång tid.

(Nu är det dags att jobba.)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 10 February 2011, 12:08

En intressant fråga. Jag kommer osökt att tänka på mina hydrologistudier i en fjärran forntid. Om man betraktar vattenflödet i ett rör eller en kanal kommer man att se att vattnets hastighet är högst i mittfåran. Sedan sjunker det för att närmast rörets ytan gå mot noll. Ibland tänker jag mig att detta “nu” är det innersta lagret av “tidsmolekyler” mot mitt “jag”. Nuet närmast mig står still och jag är alltid häftad vid mitt eget nu.

(Avdelningen för filosofiskt flum, när man egentligen borde ägna sig åt annat)

Kommentar från alicia h (zooey)
Tid: 10 February 2011, 15:17

Det är i alla fall inte värt att fråga Stockholms Lokaltrafik om saken. De har ett ganska vitt begrepp om ‘nu’ att döma av deras informationstavlor. (För att inte tala om ordet ’tillfälligt’ — infotavlan på min busshållplats har haft ’tillfälligt avbrott’ i ett halvår. Av det drar jag slutsatsen att i deras vokabulär varar det tillfälliga mycket längre än ett nu.)

Skriv en kommentar