Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Kategorier

Segern tillhör Egyptens folk

Egyptens folk har gjort sig av med sin diktator. Seglora Smedja försöker snika åt Gud segern, men det går vi inte på – revolutionen är folkets seger, ingen annans.

För en klokare betraktelse ska ni istället läsa Torbjörn Tännsjös debattartikel i Dagens Nyheter. Han filosoferar kring vad det egentligen är som gör att människor plötsligen vågar riskera liv och lem, vad gör att man tar steget ut på gatan och ställer sig framför våldsverkarna och säger “NOG NU”!? Tännsjö identifierar tre viktiga faktorer:

De förtryckta måste känna sig individuellt inlåsta i förtrycket för att göra något kollektivt åt saken. De måste känna att det inte finns någon möjlighet för dem, att individuellt lösa sin situation. De måste ha förlorat alla illusioner om ”social rörlighet”. I annat fall väljer de att snarare lösa sin situation individuellt, än att handla kollektivt.

De måste vidare uppfatta den rådande politiska situationen som stabil. Det förtryck de känner på sina bara ryggar får inte vara av en karaktär de tror snart kommer att försvinna av sig självt. I så fall är de beredda att vänta på bättre tider. De måste tro att förtrycket består, om de inte gör något åt saken.

Till sist måste de ha ställts inför något slags positivt exempel. De måste ha sett att några få, genuint altruistiska och modiga människor, har vågat gå i spetsen för förändringen – med ett någorlunda lyckat och stimulerande exempel. Är allt detta uppfyllt är de flesta av oss beredda att ta risker för det gemensamma bästa. Vi är beredda att visa prov på solidaritet.

Jag skulle vilja lägga till en sak till Tännsjös lista – det måste finnas en idé att dö för. I det här fallet handlar det om frihet. Hoppas Egyptens folk får det i slutet av den här samhällsomvälvningen.

Läs också Lena Anderssons betraktelse “Feminism som rasism” om postkolonialismens nykoloniala drag. “Hur kunde det bli så galet att feministisk kritik ses som rasistisk så fort den inte handlar om Sverige, Europa eller USA?” Det undrar jag också.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar