Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Kategorier

“Inget mer inshallah. Revolten var också ett avsked till vidskepelsen”

Tarik Saleh skriver läsvärt i DN om revolten i hans andra hemland Egypten.

I tredje Världen härskar vidskeplighet även i politiken. Trösten blir att det är gud som avgör hur det skall gå för landet, inte Världsbanken eller diktatorn. Ingenstans har magiskt tänkande gjorts till en sådan ädel konst som i Egypten. Det spelar ingen roll om du är kristen, muslim, kommunist, ateist eller liberal – alla i Egypten ägnar sig åt någon form av vidskepelse.

För några dagar sedan satt jag på mitt hotellrum i Mexico City och tittade på CNN då det plötsligt meddelades att Hosni Mubarak hade avgått som president. Intervjuerna med unga exalterade egyptier som vunnit sin frihet fick tårarna att rinna. Vänner och släktingar skickade grattis-sms. På CNN spekulerade olika utländska experter om vad som nu skulle hända. Kommer Egypten förvandlas till Iran?

Kommer militären att ta över? Men det som både släktingar och vänner i Egypten hela tiden återkom till var att människor själva börjat städa gatorna. Detta låter kanske inte som någonting stort – men jag förstår precis vad det betyder. För första gången så känner egyptier att dom äger sitt eget land. För första gången är det värt att städa gatorna, för det är våra gator. För första gången hör jag ingenting om vidskeplighet och konspirationer. För vi vet att det inte var magiskt tänkande som störtade en brutal militärregim. Det var fredliga demonstrationer och okuvligt mod. Ett budskap har gått ut till hela världen: Var inte rädd, för det är själva fruktan som förslavar oss.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar