Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Kategorier

Ja till respekt – nej till sexism

Prästen Annika Borg skriver i Kyrkans tidning apropå kränkningar av krinnors rättigheter i religionens namn och Sans Magasin.

För ett antal år sedan diskuterade jag de människorättsbrott som begås mot kvinnor i världen med publicisten och journalisten Arne Ruth.
[…]
Det första numret av tidskriften Sans – existentiellt magasin i upplysningens anda, med Christer Sturmark som chefredaktör, tar ett grepp om dessa frågor och låter religion utgöra förklaringsmodellen. Och med en ryggmärgsreflex riktades omedelbart kritik mot tidskriften: En kvinna i burka på framsidan var islamofobiskt och innehållet i texterna rasistiskt. Som hyfsat påläst teolog med genusinriktning har man lite svårt att hänga med i de kullerbyttorna. Burkan är ju en tydlig symbol för kvinnoförtryck. Kvinnor blir mördade för att de vägrar bära den, den påverkar rent konkret synfält, hörsel och hud. Från krav på heltäckande klädsel och begränsade rättigheter i religionens namn flyr människor, såväl män som inte vill se sina döttrar växa upp utan makt över sina liv som kvinnor som vill ha det självbestämmande vi åtnjuter. Det kan svenskar med iransk bakgrund berätta om. Så vems ärenden går man när man beskriver tidskriften Sans som kritikerna gör? Ja, knappast alla de människors som kämpar för att få åtnjuta de frihetens frukter vi tar för givna.
Teologerna och även kyrkan har svikit sin religionskritiska uppgift, och initiativet till debatt kommer nu från andra håll.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar