Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Svenska kyrkans reklamkampanj är ett teologiskt självmål

Vi är många som reagerat på Stockholms stifts nya kampanj “Ja till respekt“. Bland annat har Lena Andersson frågat sig i DN vilka andra gudar kyrkan menar finns att välja på, något som fått Seglora Smedja att gå i taket. Trots en rätt lång svarstext är det enda i Smedjans artikel som faktiskt svarar på Lenas kritik detta: “Bakom affischerna finns emellertid en medveten reflektion som vill försöka formulera en adekvat teologisk ståndpunkt som med hygglig tankereda vill säga något om Gud idag.” Minsann! “Hygglig tankereda“? det är kanske det bästa man kan hoppas på.

Det finns många problem med kampanjen, trots att den bara består av två meningar. Undertiteln är nämligen “Vi tror på en Gud som inte gör skillnad på människor“. Man undrar inte längre om kyrkans reklammakare läst sin bibel ordentligt – frågan är istället om de läst sin bibel överhuvudtaget? Och nu är det inte fråga om roliga citat från den klantige skaparen, den galne laggivaren, folkmordsguden i Gamla Testamentet. Nu handlar det om Jesus och egna ord. Här, från Matteusevangeliets 25 kapitel, verserna 31-46.

När Människosonen kommer i sin härlighet tillsammans med alla sina änglar, då skall han sätta sig på härlighetens tron. Och alla folk skall samlas inför honom, och han skall skilja människorna som herden skiljer fåren från getterna. Han skall ställa fåren till höger om sig och getterna till vänster. Sedan skall kungen säga till dem som står till höger: ’Kom, ni som har fått min faders välsignelse, och överta det rike som har väntat er sedan världens skapelse. Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig.’ Då kommer de rättfärdiga att fråga: ’Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig mat, eller törstig och gav dig att dricka? När såg vi dig hemlös och tog hand om dig eller naken och gav dig kläder? Och när såg vi dig sjuk eller i fängelse och besökte dig?’ Kungen skall svara dem: ’Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.’

Sedan skall han säga till dem som står till vänster: ’Gå bort från mig, ni förbannade, till den eviga eld som väntar djävulen och hans änglar. Jag var hungrig och ni gav mig inget att äta, jag var törstig och ni gav mig inget att dricka, jag var hemlös och ni tog inte hand om mig, jag var naken och ni gav mig inga kläder, sjuk och i fängelse och ni besökte mig inte.’ Då kommer också de att fråga: ’Herre, när skulle vi ha sett dig hungrig eller törstig eller hemlös eller naken eller sjuk eller i fängelse och lämnat dig utan hjälp?’ Då skall han svara dem: ’Sannerligen, vad ni inte har gjort för någon av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig.’ Dessa skall gå bort till evigt straff men de rättfärdiga till evigt liv.”


På vilket sätt menar kyrkan att Gud inte gör skillnad på människor? Det är ju den centrala poängen i hela det kristna budskapet: gör som vi säger eller så kommer du att få brinna i “den eviga eld som väntar djävulen och hans änglar”. Det är en smaklös lära – vi vet – men det är faktiskt det som är läran. Om ni inte gillar den – om ni verkligen menar allvar med allt fagert tal om en Gud som inte gör skillnad på människor – skriv om boken! Sudda bort, lägg till, ändra – men ljug inte om innehållet. Det kanske säljer bättre, men det är inte ärligt.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Leif Cyrillus
Tid: 1 March 2011, 14:35

Du är ju medlem i Svenska kyrkan. Du kan väl förklara för oss som inte är det.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 1 March 2011, 14:53

Nu har jag inte varit personligen inblandad i just den här kampanjen …;-)

Kommentar från Pontus
Tid: 1 March 2011, 14:58

I rättvisans namn wikipedia om K G Hammar: Han har också uttryckt att vissa bibeltexter bör förpassas till “historiens skräpkammare” och att det inte kyrkans uppgift att tala om för folk hur de bör leva.

Kommentar från Jonas
Tid: 3 March 2011, 0:10

Pontus. Instämmer i biskopens ord helt och fullt.

Men. om det inte är religionens uppgift att tala om för folk hur de ska leva, undrar jag lite stillsamt VAD som är religionens uppgift. Eller är “kyrkan” själva byggnaderna i kollektivt plural menar du/han?

Skriv en kommentar