Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Söndagspredikan: Vart var vi innan vi föddes?

Enligt hinduer så har kristna och muslimer bara svaret på halva mysteriet om livet universum och allting: vart vi tar vägen efter döden. Men har man det antagandet – att det finns en själ – är ett lika stort mysterium förstås var vi var innan vi föddes. Har vi alla varit här förut?

Hinduism är logisk på flera ställen där kristendomen brister. Var var vi innan vi föddes? Vad är vår själ? Varför är vi de vi är? Frågan på slutet av del 1 (det är 2 delar) som hindun ställer till den kristne är också högst väsentlig: Vad är det för sorts rättvisa med en Gud som ger en oändlig belöning eller bestraffning baserat på något man gjort i ett ändligt liv?

Notera det avgrundsdjupa intellektuella avståndet mellan hinduns beskrivning av återfödelse och New Age-tolkningen av samma sak. Många som kommer från den kristna traditionen och möter hinduism slås av den höga nivån på resonemangen; Schopenhauer är ett känt exempel. De flesta västerlänningar möter New Age-versionen och drar därifrån slutsatsen att hinduism är korkat. Lite som att möta kristendomen genom att gå på Creation Museum.

Men allt är förstås påhittat. En del påhitt är bara bättre än andra.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Daniel
Tid: 6 March 2011, 17:19

Skillnaden mellan en religion uttänkt i en tätbefolkad världsdel med miljontals angängare och grenar jämfört med en religion med rötterna hos en ynklig liten stam i mellanösterns öken som också tillskillnad från hinduismen inte är öppen för förändring i dogmen på samma sätt.

Inte så konstigt att världens första definierade ateism (Nastika) uppstod i en gren av hinduismen faktiskt.

Kommentar från Andreas Dahlin
Tid: 6 March 2011, 20:49

Ja endel religioner är verkligen mer genomtänkta än andra. Om jag vore tvungen att bli religiös skulle jag nog satsa på något österländskt.

Skriv en kommentar