Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

”Jag är inte rädd för att kallas islamofob”

Apropå kvinnodagen så publicerar kommunalarbetaren en intervju med den förre styrelsemedlemmen i Humanisterna Sara Mohammad. Mohammad arbetar mot hedersrelaterat våld som ordförande i riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Du har själv erfarenhet av hedersförtryck, berätta?
– Jag blev könsstympad när jag var sex, när jag var 16 tvingades jag bära slöja och när jag var 17 riktade min bror en Kalasjnikov mot mig för att jag inte ville gifta mig med någon jag inte kände.

Du har kritiserat svenska feminister. Varför?– De har köpt det kulturrelativistiska perspektivet, där kultur och religion blivit viktigare än mänskliga rättigheter. Jag hade stora förväntningar på feminister i väst, men jag ser inte solidariteten för kvinnors ­frigör­else i islamstyrda länder, där kvinnor stenas dagligen.

Varför är det så kontroversiellt att tala om hedersvåld?
– Man är rädd för att bli kallad rasist och islamofob. Feminister som Gudrun Schyman anklagar begreppet hedersvåld för att vara rasistiskt. Men jag tycker det är rasistiskt att svika invandrar­kvinnors rättigheter. Jag är inte rädd för att bli kallad islamofob, jag är livrädd för politisk islam som avrättar tjejer och killar.

Att inte kritisera kvinnoförtryck i religionens namn är att svika de som är allra mest utsatta.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar