Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

“Stäng de religiösa friskolorna”

Idag är jag och Christer Sturmark och debatterar på Newsmill. Detta med anledning av diskussionen om skapelsetro och evolution som inleddes i och med Stavros Loucas uttalande om evolutionsteorin. (Humanistbloggen har tre inlägg i frågan: ett, två, tre.) Det var Per Ewerts Newsmillartikel om ett “Intolerant ateistiskt drev mot Stavros Louca” som gjorde det nödväntigt att bredda debatten. För det handlar ju inte om Stavros Louca som person, egentligen, utan om att man som barn och förälder måste kunna känna tillit till sina lärare.

Paris är inte huvudstad i England. Skapelseberättelsen är inte en lika bra förklaring av livets utveckling som evolutionsteorin. Solen snurrar inte kring jorden. Hävdar man sådana här saker har man helt enkelt fel. Man ska inte lära ut felaktigheter till barn. Eftersom barn på religiösa friskolor av sina lärare får lära sig att vara “öppna” för den här typen av felaktiga verklighetsbeskrivningar bör inte religiösa samfund få driva skolor. Vill man indoktrinera sina barn får man göra det på fritiden.

[…]

Utbildning bygger till stor del på tillit. Man måste kunna lita på läraren när han säger att elektricitet har med elektroner att göra, att smittsamma sjukdomar beror på virus och bakterier, eller att vatten består av två väteatomer och en syreatom två väteatmolekyler och en syremolekyl [rättat av skäl som har med vetenskapliga fakta att göra]. Det kräver en stor vetenskaplig kompetens att personligen testa den här typen av påståenden. Denna tillit kan man inte ha för personer som uttryckligen förnekar vetenskapligt väl underbyggd kunskap.

Läs hela artikeln hos Newsmill.

Bilden högst upp är av det skelett av en Australopithecus afarensis som populärt går under namnet Lucy. Skelettet, som upptäcktes 1974 i Hadar, Etiopien, är ungefär 40 % komplett. Det är 3,2 miljoner år gammalt och är således från tidsperioden ungefär halvvägs mellan vår sista gemensamma släkting med schimpanserna och idag. Lucy kunde gå upprätt men hade en hjärnstorlek i paritet med vanliga människoapor. Senare forskning har visat att Lucy inte är vår direkta anmoder utan en representant av en av de många grenar på vårt släktträd som har dött ut. Mer en moster än en mor, om man säger så.

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från Kommunistiska lösningar på de religiösa friskolornas problem är inga lösningar alls | Asebeia
Tid: 11 March 2011, 13:03

[…] friskolor är ett komplicerat ämne anser jag. Av två skäl ser jag inte att jag kan hålla med mina vänner i humanisterna i frågan. Idag blev jag påmind om varför jag inte är med i organisationen humanisterna (trots […]

Skriv en kommentar