Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Ilsket svar från Per Ewert

Per Ewert svarar idag på Newsmill på vår artikel om stängning av religiösa friskolor. Han gör en stor sak av de sakfel som smugit sig in i vår artikel – sakfel som inte hade något med sakfrågan att göra. Snyggt. Läs gärna Per Ewerts artikel. För att säga det vänligt så skriver Per Ewert bättre när han inte är i affekt. Här kommer några kommentarer på hans text.

Vi är de första att beklaga de sakfel som smög sig in i vår text. Vi är också de första att rätta dessa sakfel, något man bör göra som ärlig debattör.

Per Ewert skrev så här i sin artikel: “Det är väl känt att designargumentet har fått allt större uppmärksamhet under senare år” Det är sant såtillvida att man från vetenskapligt håll upprepade gånger sett sig tvungen att påpeka att designargumentet inte är en vetenskaplig teori. Det är dock inte sant att det tas på allvar som ett alternativ till evolutionsteorin. De stolliga åsikterna Per Ewert menar att vi har hittat på är således hans egna.

Vi har heller inte hittat på ståndpunkten hos Livets Ord. Det vi refererade till i vår artikel var ett personligt möte med en grupp elever från Livets Ords skola i Uppsala där eleverna uppvisade bristande förståelse för hur vetenskap fungerar och vad evolutionsteorin innebär. Det här avslöjade att de fått dåligt skolning i frågan. De var indoktrinerade, helt enkelt, något man kan förvänta sig om man tillåter sekter att driva skolor.

Vi tycker inte samhället ska tolerera att barn blir indoktrinerade i skolor med uttalad religiös eller ideologisk agenda. Det är inte att tillgodose barnens rättigheter att fritt få utvecklas som individer. Barn behöver under sin uppväxt möta många olika trosinrikningar, givetvis kristna, men även humanistiska, muslimska, hinduiska och så vidare. De kristna friskolorna utgör en egen värld där alla har samma ståndpunkt, en ståndpunkt som vi sett inte alltid är väl förankrad i verkligheten. Det här är en otjänst för alla barn som drabbas, men speciellt farligt är det för barn som växer upp i sekter som aldrig får det “andningshål” som skolan skulle kunna innebära. Ett andningshål som många avhoppare vittnar om har varit centralt under deras uppväxt.

Stäng de religiösa friskolorna. För barnens skull.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar