Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Hur indoktrinerar man bäst ett barn?

Det blir stor humor när en Dagen-bloggare beskriver problemen med att läsa Bibeln för sina barn.

Det är svårt att hitta den kristna etiken i dessa versioner. Tvärtom är människosynen ibland hemsk, och gudsbilden långt ifrån den som vi egentligen tror på.

Berättelsen om Noa , till exempel, blir såhär: Gud skapade människorna. Människorna var dumma. Gud bestämde sig för att döda dem. Men Noa var snäll, så han fick överleva.

Många av berättelserna är grymma, och de flesta är obegripliga. De handlar om hot, våld och död. En kung vill döda alla små pojkar. En kung kastar dem som inte tillber honom till lejonen. En annan kung tvingar tre män att gå in i en brinnande ugn.

Dessa svåra historier presenteras med roliga bilder, exempelvis på djur i en stor båt. Som om det skulle väga upp berättelsernas grymhet. Det är minst sagt motsägelsefullt.
[…]
Hur presenterar vi tron och Bibelns berättelser för barnen utan att det enbart blir underligt och skrämmande? Jag vet inte. Ska man fokusera mer på att lära barnen sånger och bibelverser, och lära dem att be?
[…]
Själv var jag rädd för en bok om Jona när jag var barn. Sensmoralen var tydlig: Gud är mycket starkare än du, så passa dig noga för att inte göra som han säger.

Den gudsbilden vill jag inte att mina egna barn ska växa upp med. Barnbiblarna får stå högst upp i hyllan ett tag till.

Bra val. Låt barnen ta ställning till olika livsåskådningar när de är stora nog att tänka själva istället.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från maniskes
Tid: 17 March 2011, 17:32

Egentligen mer tragiskt än komiskt. Hur som helst underhållande. Tragikomiskt.

Skriv en kommentar