Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Karen Armstrong

Religionshistorikern Karen Armstrong har varit i Sverige. Hon har bland annat skrivit den väldigt läsvärda boken “Historien om Gud” och Jerusalems historia i boken “Jerusalem“. Men hon har också haft ett ganska intressant liv, något man kan läsa om i hennes (första) självbiografi “Through the Narrow Gate“.

Karen Armstrong gick som 17-åring i kloster och hade väl inte världens bästa upplevelse av sin tid som nunna, om man säger så. Man kan säga att hon försökte hitta Gud genom det som hinduerna kallar Bhakti Yoga – den “känslomässig vägen” där man försöker finna vägen till Gud genom att tömma sig på alla andra tankar än Gud och lära sig känna längtan och lärlek (det är det här Hare Krishna håller på med). Det gick inget vidare och skrev ut sig ur klostret efter sju år, i det närmsta bruten som människa.

Hennes väg till Gud visade sig istället vara Jnana Yoga – kunskapens väg. En svårare väg eftersom det är så lätt att gå vilse och då aldrig hitta fram (vilket man får anta att vi ateister gjort). I sin andra självbiografi – “The Spiral Staircase” – beskriver hon hur hon efter sin klosterupplevelse, och efter ha blivit diagnosticerad som epileptiker, till slut hittar jämförande teologi och även hittar fram till det hon ser som religionens sanna kärna: medkänsla och religiös praktik.

Jag minns fortfarande besvikelsen över slutet på den här andra självbiografin. Här har Armstrong plockat isär religionerna i sina beståndsdelar och funnit både delar och helhet bristfälliga och till och med skadliga – och så kommer hon fram till slut fram till en slutsats om religion som är så mjäkig och avsiktligt oförståelig att den inte ens går att beskriva – att den inte ens bör beskrivas!? Nu har hon presenterat två nya böcker i samma anda som det här slutet: För Guds skull: om religionens betydelse, och 12 steg till ett liv i medkänsla.

På sin säljturné har Karen Armstrong gästat Skavlan. Hennes svar i intervjusoffan är precis som i “The Spiral Staircase”, i förstone vettigt, i slutet tomt fluff. Det är väldigt sevärt. Särskilt sevärt blir det om man först ser på intervjun med gästen innan, Mari Boine, som växte upp i ett strängt Laestadianskt hem. Kontrasten mellan de två formerna av religiositet är skriande.

Karen Armstrong vill bara plocka russinen ur kakan och hålla fram till exempel den gyllene regeln som exempel på “sann religiositet”. Men hon har lika lite tolkningsföreträde till vad som utgör “sann religion” som Mari Boines föräldrar. Religion har båda dessa uttryck. Visst kan man välja sin egen version av religion – se på Jonas Gardell – men om man ändå ska plocka russinen ur kakan, varför inte slänga bort hela den övernaturliga överbyggnaden? Den behövs ju inte, vare sig för att förstå verkligheten eller för att förankra sin moral och etik. Den tillför inget utan gör religion till ett uttryck av mänskligt tänkande som måste kritiseras. Men det gör inte Armstrong (längre), och av den anledningen ser jag henne nu mest som ett tragiskt exempel på hur religion kan missleda den bäste.

Karen Armstrong hos Skavlan börjar 39 minuter in i programmet, vill du även se Mari Boine börjar det 30 minuter in i programmet. Sändningen finns att se här fram till den 8 maj.

Här kan du läsa resencioner av hennes senaste böcker.
http://www.samharris.org/site/full_text/the-god-fraud
http://www.butterfliesandwheels.org/2009/review-of-karen-armstrongs-i-the-case-for-god-i
http://www.guardian.co.uk/books/2009/jul/04/case-for-god-karen-armstrong
http://www.philosophynow.org/issue81/The_Case_For_God_by_Karen_Armstrong
(tack till Christer Sturmark för länktips)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Gunnar Larson
Tid: 22 April 2011, 23:54

Googlade Karen Armstrong o kom hit f första gången. Genast intryck att det är MYCKET du inte kan ha kommit i kontakt med. T ex vad Jnana Yoga är. Se A SUMMARY på integr.info

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 23 April 2011, 8:19

Teosofi? Du skämtar!? New Agens Gamla Testamente…

Skriv en kommentar