Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Om att slå ifrån sig skulden och ta åt sig äran

Jordbävningen i Japan är en bra illustration av teodicéproblemet. Hur kan Gud låta en sådan katastrof drabba helt oskyldiga människor? Rabbi Harold Kushner försöker vända på perspektivet, i en intervju i CNN. Gud är nog god ändå.

Whenever a disaster like this occurs, I go back to the Bible, to the First Book of Kings. Elijah, in despair over the situation in Israel, runs to the desert, back to Mt. Sinai to find the God of the Revelation to Moses.

“And lo, the Lord God passed by. There was a mighty wind, splitting mountains and shattering rocks, but the Lord was not in the wind. There was an earthquake but the Lord was not in the earthquake.”

To me, that is the key: the Lord was not in the earthquake.

Natural disasters are acts of nature, not acts of God. God cares about the well-being of good people; Nature is blind, an equal-opportunity destroyer.

Where is God in Japan today? In the courage of people to carry on their lives after the tragedy. In the resilience of those whose lives have been destroyed, families swept away, homes lost, but they resolve to rebuild their lives. In the goodness and generosity of people all over the world to reach out and help strangers who live far from them, to contribute aid, to pray for them.

How can people do such things if God were not at work in them to lend a counterweight to a natural disaster?

Käre Rabbi Kushner, det är fruktansvärt smaklöst att låta sin Gud ta åt sig äran för människors hårda arbete, välvilja och empati. Människor hjälper inte varandra i nödsituationer för att de fått order ovanifrån – medkänsla och empati är djupt mänskliga egenskaper – egenskaper som är vårt hopp inför framtiden. De kommer inte utifrån, framtiden ligger inte i någon annans händer, egenskaperna finns inom oss, men behöver stöttas och tränas för att nå sin fulla potential. Det är vi människor tillsammans som bygger framtiden.

Vill du göra något för Japan? Här är tre organisationer värda ditt stöd. Omtanke utan baktanke:
Röda Korset
Rädda Barnen
Läkare Utan Gränser tar inte emot öronmärkta pengar för Japan, men har tre team på plats sedan i lördags.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar