Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Gud är … schlagerfestivalen?

Via Seglora Smedja blir jag uppmärksammad på vad som är Svenskarnas nya religion. Nu när religionerna är på utdöende gäller det förstås att vidga begreppen lite. Gud är kärlek? För genomskinligt. Gud är hat? Men skärp er – det är ju precis lika tomt! Men vad sägs om tesen att Melodifestivalen är svenskarnas nya religion?

(Se video hos Östersundsposten)

Den här idén är framlagd av den Norske religionsvetaren Lars Kristian Stensrud. Han menar att den svenska Melodifestivalen är en sekt med Christer Björkman som profet. När festivalen åker land och rike runt är de ute på korståg.

Det är engagemanget, det är lidelsen, det är glädjen man får som gör att det är en religiös företeelse.

Så är man engagerad, lidelsefull och glad är man religiös? Jösses, hur får han till det? Smedjans Angelica Karlsson skriver att “Lars Kristian Stensrud använder sig av många teorier i sin forskning” och det måste man nog anta. Frågan är väl om han använder någon vettig teori. Var forskar den här religionsvetaren egentligen?

Lite googling visar att Stensrud inte forskar alls, utan är student vid Oslo Universitet. Han började skriva på den här magisteruppsatsen första januari i år (för mindre än tre månader sen!) och blir inte klar förrän i slutet av 2013. Här har ni projektets titel:

Schlagerreligiøsitet: Hvorledes MGP/melodifestivalen/Eurovision Song Contest kan sies å framstå som et religiøst fenomen, sett i lys av toneangivende sosiologers og religionsforskeres forståelse av religion som samfunnsfenomen.

Behöver jag påpeka att han studerar vid teologisk fakultet?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Lars Kristian
Tid: 5 May 2011, 18:09

Dette har du sikkert ventet på. Faktisk ja det stemmer at NSD godkjente denne i januar, men det var ganske på grunn av intervju rundene med fansen og artistene. Teorien om religionsosiologien, religionsvitenskapen og religionspsyklogien har jeg arbeidet med siden mai i fjor. Så dette er ikke noe som er nylig skrevet. Og du skulle blitt overrasket hvor mye mer lik melodifestivalen er religion, og jeg er glad Angelica og andre mediejournalister viser interesse for oppgaven min. Og dette er ikke det siste som man ser av meg heller, for de to neste opgavene vil omhandle de sosiale samhandlingen og språket og hvordan språket som er universelt også kan være religion. Dermed blir dette ikke noe nytt, vi trenger ikke gå mer enn til USA for å finne at musikk er religion, og også i Europa er musikkversjoner en type form for religion. Du kan gjerne påpeke min utdanning, men jeg har ca 6,5 år studieprogresjon på religion og teologi. og jeg er ikke redd for å si at dette er en slags teologisk uppsats men uten en gud i sentrum, men musikken og menneskene rundt som religion

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 6 May 2011, 9:30

Svammel är svammel även om det kommer i gyllene förpackning. Vad har du för definition på “religion” som tillåter dessa typer av vidlyftiga slutsatser?

Kommentar från Lars Kristian Stensrud
Tid: 31 July 2011, 14:19

Hallo Patrik jeg brukar Durkheims teori hvor man sier at religion er integrert i alt man ser av samfunn, selv tiltross for ulike sfærer. Samtidig så er det velkjent å bruk av C.Geertz og sammenligne med at idrett er religion for noen(golf i sær, og Sylvan i forhold til musikkkulturelle uttrykk.

Skriv en kommentar