Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

När moralisterna griper in

Om ni råkar ha missat det så finns numera Victoria Milan, en datingsida för gifta och samboende. De uppmuntrar till otrohet i sin reklam. Sidan hade förmodligen drunknat i mediebruset för länge sedan om det inte hade varit för de pålitliga moralistpoliserna. Sidan har nämligen slagit nytt rekord i antal anmälningar till Reklamombudsmannen. Föga förvånande har uppmärksamheten fått sajten att sig större än grundarnas vildaste drömmar. Resumé skriver följande:

Resultatet för otrohetssajten har överstigit förväntningarna. Innan lanseringen var målbilden 150 000-250 000 medlemmar i Sverige. En siffra man passerat med bred marginal.

Lär sig moralisterna aldrig? Filmen Life of Brian marknadsförs fortfarande med “Banned in Norway!

Men det är inte direkt förmågan att resonera som utmärker moralister. Så här skriver till exempel tidningen Världen Idag.

Kärnfamiljen är ständigt på tapeten. Mediafeministerna utropar dess död. Trots detta både lever kärnfamiljen och har hälsan. Faktum är att det är den absolut vanligaste familjebildningen i Sverige. Att det finns en grupp ideologer som vill nedmontera kärnfamiljen är ingen nyhet.

Ser ni tankefelet i ovanstående? Jag, till exempel, vill inte nedmontera kärnfamiljen. Jag lever själv i en kärnfamilj och trivs alldeles utmärkt med det. Men det betyder inte att jag tror att den är det bästa för alla andra människor också. Ska de alla ha samma favoriträtt som jag också?

Det handlar om att värderingen om kärnfamiljen som bättre än andra familjekonstellationer bör försvinna. Alla familjebildningar som uppstår på frivillig basis är lika värda – det är upp till var och en själv hur man vill leva sitt liv. Lagstiftningen speglar just nu inte detta – något den bör göra i framtiden.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Bitte
Tid: 24 March 2011, 17:22

Jag måste tillstå att jag inte fattar vad det ena har med det andra att göra. Livet är väl inte bara svart och vitt? Eller innebär en ateistisk livssyn att man måste bejaka precis allt som går stick i stäv med religiösa värderingar? Jag hade annars trott att trohet är rätt uppskattat även hos ateister men där ser man hur fel man kan ha.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 24 March 2011, 17:42

Bitte,
Trohet är när man lovar något och håller det. Det är självklart någonting eftersträvansvärt. Det är inte det mitt inlägg handlar om. Det är istället vurmen för kärnfamiljen jag vänder mig emot. Varför ska just den värnas hela tiden? Det finns så många sätt att vara familj på.

Sen gör jag mig förstås lite lustig över det faktum att de som ropar på förbud för sådana här saker egentligen bara gynnar dem. (Jämför Humanisterna – religion…)

Kommentar från Andreas Anundi
Tid: 25 March 2011, 9:14

Bitte:

Trohet uppskattas även hos ateister, men som Patrik säger är det inte poängen.

Jag råkade se SVT Debatt igår där detta behandlades. Louis Herrey (!) förespråkade ett förbud mot sajten genom politiska åtgärder, inte frivilliga ställningstaganden.

En pingstpastor manade oss till att “Tänka på barnen!”, i bästa Simpsonsstil.

Jag förstår mycket väl att sajter som Victoria Milan provocerar och utmanar, men är det verkligen rätt väg att gå att förbjuda sådant som vi provoceras av?

Ska vi förbjuda otrohet? Ska vi förbjuda omoralisk dans? Ska vi förbjuda finlandsfärjor och konferensresor? Det Victoria Milan erbjuder är ingenting nytt, egentligen. Det “nya” är väl i så fall en formaliserad och förenklad process. Man slipper omaket med att åka till Åland en sväng för lite fiffel och kuttrasju i smyg.

Jag varken bejakar eller uppmuntrar till otrohet, men jag vill inte heller förbjuda beteenden som kan anses “kränkande” mot kärnfamiljsnormen eller annan religiös uppfattning om hur världen ska se ut.

Jag menar, vilken religion är det som ska avgöra vilken norm som ska gälla?

Skriv en kommentar