Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Söndagsföreläsningen: “The Origin of the Universe and the Arrow of Time”

Religiösa historier om alltings begynnelse är bara hittepå. Kul att läsa, men helt utan förklaringsvärde. Det finns dock verklig vetenskap om frågan. Människor tillsammans som med hjälp av kunskap som ackumulerats och anrikats försöker besvara frågan på riktigt. I jämförelse är den religiösa världsbilden så fattig att den knappt kan räknas som världsbild alls.

För dig som är seriöst intresserad av frågor som “Varför finns det någonting istället för ingenting?” eller “När började tiden?” kommer här ett knappt timmes långt populärt hållet föredrag av Sean Carroll, teoretisk kosmolog vid California Institute of Technology. Carroll har skrivit boken From Eternity to Here: The Quest for the Ultimate Theory of Time.

Ursäkta, videorna gick på autostart, så jag har plockat bort dem. Klicka här för att se dem istället:
http://www.themonthly.com.au/origin-universe-and-arrow-time-sean-carroll-2196

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Josefina Bergfast
Tid: 9 April 2011, 15:54

Det är de korrekta frågorna som behöver ställas, när det handlar om religionen (och ”skapelseberättelserna”).

Glöm inte att människor ställer sig frågan, (i mänskliga sammanhang): -“VEM är Du”? (tillsammans med frågan -“VEM är jag”?).

Någonting verkligt och ofrånkomligt vad gäller människan, är att hon är en “härmare”, en “efterapare” och en “återspeglare” (en “reflektor”), och också en “reflekterare” (funderare)…..
VEM (väljer då, eller vill då), människan reflektera, (återspegla), (utöver sina föräldrar, sina vänner, sina släktingar, sin “kulturella tradition”, sin “etniska profil”, sitt modersmål, sitt “språk”, osv.)?

En drivkraft finns inom varje “individuell mänsklig varelse”, varje ”mänsklig själv”, varje mänskligt ”jag”, att vilja och att kunna bli en “självt stående individ”, ett enskilt “jag”, som har förmåga att tänka, tala och handla “självständigt” och med “integritet”, som innefattar ett frigörande från symbiotiska relationer till “världen” (och andra människor), till förmån för en “symbiotisk”, och ”självständig” relation (spegling i, identifiering till), “Gud”. Gud som är, (“Den som Är”, “Livet Självt”, “Vararen”), och som är den existentiella ”livskällan”, (grundidentifieraren), för det mänskliga ”jaget”.
“Gud” sägs identifiera människan, och säger “Människan är skapad till Guds avbild”.
Detta betyder att människan kan “hitta sig själv”, sin “sannaste och verkligaste identitet”, som människa, hos ”Gud”, där ”berättelsen om”, och ”identifieringen av”, människans jag finns, (och därmed också svaret på frågan: ”Vem är Du”? (Och också: ”Vem är jag”?)

Skriv en kommentar