Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2011
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

Lars Vilks: Vi måste bränna fler koraner

Lars Vilks skriver om koranbränningen på SVT Debatt:

Skall man behålla yttrandefriheten får man stå upp för den. Till och med för ett lågvattenmärke som pastor Terry Jones som inför världsmedier bränt Koranen. Antagligen är den enda lösningen att elda upp fler koraner. Inflation skapar utmattning och hur paradoxalt det än verkar behöver världen 1 000 Terry Jones-grillare till i pseudohändelsernas rike, skriver konstnären Lars Vilks.

Så är det ju förstås. Yttrandefrihet är just till för att skydda människors rätt att yttra och föra fram upprörande åsikter. För trevliga yttranden behövs inget skydd.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Erik Svensson, Göteborg
Tid: 6 April 2011, 11:43

Kan inte riktigt hålla med. För att göra en liknelse: Högerextremister som delade ut nazistiskt material överfölls och misshandlades grovt för ett tag sedan av beväpnade vänsterextremister. Självklart ska förrövarna lagföras, men inte fasen tänker jag ställa mig och sälja nazitidningar på det lokala torget för det.

Kommentar från Kenneth Karlsson
Tid: 6 April 2011, 15:43

Det var en riktig dålig liknelse Erik. Att bränna Koranen är inte att predika ett intolerant budskap. Att sälja nazitidningar är att predika ett intolerant budskap. Stor skillnad.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 6 April 2011, 15:47

Ehm, liiite intolerant är det väl att bränna koranen? Det är ju hela poängen – att visa att man inte tolererar budskapet/symbolen/religionen.

Kommentar från Erik Svensson, Göteborg
Tid: 6 April 2011, 15:56

Att bränna böcker är rent allmänt ett ganska klassiskt tecken på intolerans. Och Jones är ju mycket riktigt en intolerant fundamentalist.

Vilka grupper i muslimska länder kan det vara som gynnas av det här spektaklet, tro? Fundamentalisterna eller de progressiva?

Och eftersom att det här tycks vara lite svårt att förstå förtydligar jag att jag försvarar Jones *rätt* att begå dessa handlingar. Och om han skulle straffas skulle jag protestera. Men det innebär inte att jag tycker hans agerande är OK, och ännu mindre vill jag se massa ateister ägna sig åt bokbål. Jones handlingar blir inte bättre för att en massa andra fundamentalister begår brott.

Kommentar från Kenneth Karlsson
Tid: 6 April 2011, 18:35

Att protestera mot något, i detta fall islam, genom att bränna en koran är inte samma sak som att ställa sig på torget och saluföra rasistiska och odemokratiska idéer. Därför är din liknelse fel Erik.

Dumt av mig att använda ordet intolerans, kände på mig att det skulle “märkas”. Med det vill jag ha sagt att det är inte är principiellt fel att vara intolerant. Man bör till exempel inte tolerera intolerans.

Bokbränning är harmlöst. Liksom att teckna en teckning och kalla den Muhammed som rondellhund. I den debatt som följer på sådana tilltag menar jag att man ska hålla fast vid den insikten. Yttrandefrihet handlar till syvende og sidst om att försvara de obekväma åsiktsyttringarna.

Vad är det i Jones bokbränning som inte är ok Erik?

Skriv en kommentar